latinica  ћирилица
28/11/2020 |  13:49 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Dodik: Do marta 300.000 KM udruženjima za djecu sa poteškoćama u razvoju (VIDEO)

O problemima sa kojima se suočavaju porodice djece sa poteškoćama u razvoju i njihovim potrebama, danas se detaljno upoznao i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Saradnja republičkih institucija sa organizacijama koje predstavljaju ovu kategoriju stanovništva i do sada je bila na visokom nivou, a najavljeno je da će, u narednom periodu, podrška biti još veća. Već početkom naredne godine, kako je najavljeno, biće definisani i trajni izvori finansiranja ovih organizacija, kao i određena zakonska rješenja, čime bi njihovi problemi, u velikoj mjeri, bili sistemski riješeni.
Sastanak u Banjaluci - Foto: SRNA
Sastanak u BanjaluciFoto: SRNA

Djeca sa poteškoćama u razvoju najranjivija su kategorija stanovništva, a njihovi roditelji izloženi su velikom pritisku tokom njihovog odgajanja.

Najveću pomoć pružaju im organizacije i udruženja koje okupljaju ovu kategoriju stanovništva, ali i one su često suočene sa teškoćama, prije svega finansijskim. Kako njihov rad ne bi bio ugrožen, do kraja marta naredne godine biće im obezbijeđeno 300.000 maraka, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nakon sastanka sa predstavnicima ovih udruženja, a najavljeni su i drugi oblici pomoći.

Dodik je najavio da će u januaru biti održan sastanak nadležnih u Republici Srpskoj sa predstavnicima organizacija za djecu sa poteškoćama u razvoju s ciljem sistemskog i trajnog rješavanja problema pomenutih udruženja i njihovih članova.

Dodik je rekao da će na tom sastanku, kome će i on prisustvovati, biti definisani trajni izvori finansiranja ovih organizacija i izrađeni akti da se pristupi rješavanju njihovih problema.

- Cilj je da se obezbijedi daleko veći standard usluga i podrške ovim udruženjima i njihovim članovima. Drugo, odlična ideja je da se obezbijedi lokacija u Banjaluci da se izgrade svi objekti potrebni za njihov rad, i to na 1.500 do 2.000 metara kvadratnih. Јa ću to preuzeti i neće vam, vjerujem, smetati da ja budem predsjednik građevinskog odbora - izjavio je Dodik.

- Imamo odličan temelj da kao društvo nastavimo saradnju i budemo jedna od najuspješnijih zajednica koja će cjelovito, putem propisa i stvaranja logističkih uslova reagovati na potrebe ovih udruženja, djece i njihovih porodica, a sve da bi im se omogućila pomoć i što lakši život i funkcionisanje - naveo je Dodik.

On je istakao da je razgovarano i o tome da tokom pandemije virusa i predstojeće zime udruženja nesmetano funkcionišu i istakao da je u razgovoru sa predstavnicima ovih udruženja vidio posvećenost i istrajnost koja zaslužuje podršku društva.

Željka Perišić iz Udruženja "Dajte nam šansu zvjezdice" iz Banjaluke rekla je da je ono što u narednom periodu očekuju jeste da se uvede nova usluga predaha i da se to riješi kroz zakonske i podzakonske akte, čime će se još više porodicama pružiti još veću podrška.

- Vlada Srpske je još 2015. godine usvojila Program za rijetke bolesti. Mi radimo po tom porgramu, ali sada su se pojavili novi problemi, a tiču se finasiranja lijekova za rijetke bolesti - rekla je Biljana Kotur iz Saveza za rijetke bolesti.

Da su Srpska i njene institucije i do sada imale razumijevanja za ovu kategoriju stanovnika, pokazuje i formiranje Fonda solidarnosti za liječenje u inostranstvu, zahvaljujući kojem je do sada odobreno liječenje za 303 djece. U prvoj godini rada za troškove liječenja izdvojeno je milion i po maraka, u trećoj više od  pet i po miliona. Pandemija virusa korona donijela je i nove izazove.

- Imali smo porodice koje su bile na liječenju u aprilu, kada je počela pandemija, pa je bio problem kako da ih vratimo. Sada imamo drugi problem, a to je odobravanje odlaska u inostranstvo jer neke zemlje, zbog pogoršane epidemiološke siztuacije usljed virusa korona, zatvaraju granice, pa se onda snalaze i traže druge mogućnosti - izjavila je Јasminka Vučković, direktor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.


Dodik je naglasio da je ponosan na rad Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

- Obuhvat djece sa tim potrebama je cjelovit. U prvoj godini smo platili oko 1,5 miliona KM za liječenje, a u trećoj više od 5,5 miliona KM. To govori da je ovaj fond stabilizovan - podsjetio je Dodik.

On je naveo da se humanitarne akcije koje se vide u medijima tiču djece koja nisu sa prostora Srpske.

- Treba da ostanemo humani, ali i naglasiti da je Srpska putem tog fonda sistemski riješila ovo pitanje. Nijedno dijete nije vraćeno i uvijek se tražio razlog više da se pomogne pa čak i da se u tom smjeru mijenjaju standardi i propisi - rekao je Dodik i dodao da tome uvijek treba dati društvenu pažnju.

Sastanku Dodika i predstavnika udruženja prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić.

Populacija djece – lica sa poteškoćama u razvoju je najranjivija kategorija stanovništva i dodatne teškoće i ograničenja uzrokovana pandemijom znatno utiču na njihovo zdravlje i liječenje, socijalnu uključenost i ekonomsku sigurnost. Takođe, udruženja koja brinu o njima su suočena sa teškoćama u smislu samoodrživosti i stabilnosti u radu.