latinica  ћирилица
30/11/2020 |  12:53 ⇒ 22:28 | Autor: SRNA

Inspektorat: Bez utvrđenih nepravilnosti u 401 kontroli

Inspekcija nije utvrdila nepravilnosti prilikom 401 kontrole poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama. Ove kontrole inspekcijski organi izvršili su protekle sedmice.
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com) -
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com)

Iz Inspektorata Republike Srpske konstatuju da su pojačan inspekcijski nadzor i oštrija kaznena politika uticali na odgovornost i svijest pojedinaca koji su u prethodnom periodu kršili propisane mjere.

U saopštenju se ocjenjuje da su, upoređujući ukupan broj kontrola sa brojem kontrola prilikom kojih su utvrđene nepravilnosti, privredni subjekti shvatili značaj poštovanja definisanih mjera za rad u vrijeme pandemije virusa korona.

Iz Inspektorata upozoravaju da će i u narednom periodu nastaviti pojačane kontrole, te pozivaju privredne subjekte da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera da bi nesmetano radili, jer cilj inspekcije nije kažnjavanje.

Imajući u vidu predstojeće praznike, iz Inspektorata pozivaju i građane da blagovremeno obave planirane obaveze i kupovinu da bi se izbjegle veće gužve, pod istim uslovima zadovolje potrošačke potrebe, kao i nesmetan rad trgovaca.

"Predstojeći božićni i novogodišnji praznici tradicionalno predstavljaju vrijeme veće potražnje za određenim proizvodima, te vjerujemo da će građani i u toku praznične kupovine pokazati odgovornost i društvenu disciplinu. Korištenjem maske, dezinfekcijom ruku prilikom ulaska u trgovačke objekte i držanjem distance u odnosu na druge potrošače, znatno se smanjuje rizik, a potrošačima se omogućava nesmetana kupovina", ističe se u saopštenju.

Inspekcija je do sada izvršila 25.950 kontrola, od čega je 344 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, te su subjektima izrečene kazne u iznosu od oko 364.000 KM, dok je za 30 objekata izrečena privremena mjera zabrane rada.