latinica  ћирилица
16/12/2020 |  17:01 ⇒ 17:03 | Autor: SRNA

Dodatnih 25 miliona evra za upravljanje migracijama

Evropska komisija usvojila je danas dodatni paket pomoći od 25 miliona evra za podršku BiH u upravljanju migracijama, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

Iz Delegacije navode da će dodatna sredstva EU uglavnom biti namijenjena za osnovne potrebe izbjeglica i migranata tokom zime, obezbjeđujući im smještaj, hranu, pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama.

- Ova dodatna pomoć će, takođe, ojačati kapacitete BiH u upravljanju granicama, posebno kroz opremu i obuku. Doprinijeće sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, kao i trgovine ljudima - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je EU zabrinuta zbog migrantske situacije u BiH, s obzirom na to da se vremenski uslovi pogoršavaju, a da izbjeglice i migranti nemaju neophodno sklonište.

- EU poziva vlasti BiH da spriječe humanitarnu krizu tako što će bez odlaganja odrediti odgovarajući smještaj za izbjeglice i migrante prisutne u zemlji, uključujući porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje - poručuju iz Delegacije EU u BiH.

EU očekuje od vlasti BiH da obezbijede efikasnu koordinaciju u upravljanju migracijama i azilom, uključujući preuzimanje upravljanja privremenih prijemnih centara koje finansira EU.

- Stalna podrška EU BiH u oblasti upravljanja migracijama zasniva se na poštovanju domaćih zakona i međunarodnih obaveza koje se odnose na tretman izbjeglica i migranata, posebno maloljetnika, uz bezbjedan i nesmetan rad humanitarnih partnera - napominju iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se navodi da je pomoć za izbjeglice i upravljanje migracijama dio šire pomoći EU ovoj zemlji.

- Sa ovim novim paketom od 25 miliona evra, ukupna pomoć EU pružena BiH za upravljanje migracijama od 2018. godine iznosi 85,5 miliona evra, uključujući 10,3 miliona evra humanitarne pomoći - navode iz Delegacije EU u BiH.

Osim toga, EU od 2007. pruža pomoć BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama u iznosu od 41 milion evra, a od januara 2016. godine BiH je korisnik regionalnog programa "Podrška upravljanju migracijama u kontekstu zaštite osjetljivih kategorija", u vrijednosti od 14,5 miliona evra za cijeli zapadni Balkan i Tursku.

- U okviru Instrumenta koji doprinosi stabilnosti i miru finansirana je regionalna akcija za rješavanje kovid 19 izazova među migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama na zapadnom Balkanu, posebno u BiH i Srbiji, čija je ukupna vrijednost osam miliona evra - navode iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se dodaje da od januara ove godine EU finansira angažman visokog stručnjaka za migracije i azil s ciljem podrške Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara u koordinaciji upravljanja migracijama.