latinica  ћирилица
21/12/2020 |  17:25 ⇒ 22/12/2020 | 12:36 | Autor: RTRS

Republički štab produžio mjere u Srpskoj

Republički štab za vanredne situacije produžio je na 65. sjednici trajanje epidemioloških mjera, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Republički štab (Foto:Vlada Republike Srpske) -
Republički štab (Foto:Vlada Republike Srpske)

Republički štab je konstatovao da su građani pokazali visok stepen odgovornosti i solidarnosti proteklih prazničnih dana, te apelovao da i predstojeće vjerske i novogodišnje praznike provedu poštujući sve propisane mjere zaštite od virusa korona.

Na današnjoj sjednici konstatovano je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova, komunalna policija i inspekcijske službe, u narednom periodu, provoditi pojačane aktivnosti na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Republički štab je donio Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, kojim se u cilju sprečavanja širenja virusa korona i Kovid-19 bolesti na teritoriji Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 15.01.2021. godine zabranjuju:

1) sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,

2) muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće,

3) sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Ovim Zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra., navodi se u saopštenju.

Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 15.01.2021. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06.00 do 22.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).

Ovim Zaključkom, do 15.01.2021. godine, u periodu od 22.00 do 06.00 časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 15.01.2021. godine, u periodu od 22.00 do 06.00 časova, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Do 15.01.2021. godine dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja Kovid-19 bolesti na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i slično) dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su, prema Zaključku, organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa.

Takođe, dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće, navodi se u saopštenju.

Nadzor nad sprovođenjem ovog Zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Јedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim Zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim Zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj Zaključak.

Ovaj Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio Zaključako raspodjeli kontejnera javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj kojim je odobrena raspodjela kontejnera Јavnoj zdravstvenoj ustanovi domu zdravlja Banjaluka i Јavnoj zdravstvenoj ustanovi domu zdravlja Prijedor, koji će biti namjenski upotrebljeni za zbrinjavanje zaraženih virusom korona i oboljelih od Kovida-19.

Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa SARS-CoV-2. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na Portalu Vlade Republike Srpske u sekciji "Republički štab za vanredne situacije – Akti" vladars.net, kao i na stranici Koronavirus u Srpskoj, koronavirususrpskoj.com.