latinica  ћирилица
26/12/2020 |  10:44 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Zvornik: Radnici uz potvrdu prelaze granicu sa Srbijom (VIDEO)

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije, radnike iz pograničnih područja, koji žive u Srbiji a rade u Republici Srpskoj, zabrinule su spekulacije o ponovnom zatvaranju granica. Na njihovu sreću to se nije desilo, a granicu danas prelaze tako što prilažu potvrdu o radnom angažovanju. Upravo na ovaj način, svakodnevno, više stotina radnika iz Loznice i Malog Zvornika, bez ikakvih problema, stiže na posao u susjedni Zvornik.
Granični prelaz - Foto: RTRS
Granični prelazFoto: RTRS

Oko 120 radnika najveće zvorničke kompanije Alumina živi u Srbiji i svakodnevno prelazi granicu, a preduzete mjere zbog pandemije virusa korona uticale su da tokom marta i aprila najveći dio njih bude onemogućen da dolazi na posao. Za Lozničanku Miru Lazić, koja trideset godina radi u kompaniji, bilo je to novo iskustvo i razlog za strah.

- Radili smo i kad je bio rat, sankcije, bombardovanje, poplave i druge nepogode i sve to vrijeme imali smo organizovan autobuski prevoz i nesmetano smo prelazili granicu. Nikada nije bio problem da dođemo na posao. Sve do marta ove godine kada se virus pojavio. Nismo mogli preći granicu, izvjesno vrijeme nismo mogli raditi i osim brige za zdravlje, nama je bila briga i za egzistenciju. Nismo mogli da dođemo na posao ni da imamo zdravstvenu zaštitu, pošto smo mi ovdje osigurani, a nistamo mogli ni kod ljekara ići - kaže Lazićeva.

Na Mirinu, ali i sreću njenih kolega, nadležni su imali razumijevanja, a pokazali su ga potom i predstavnici Vlada Srpske i Srbije, pa uprkos pojačanim mjerama zbog epidemiološke situacije, radnicima iz pograničnih područja omogućen je prelazak granice uz prilaganje potvrde o radnom angažovanju, koju izdaje poslodavac.

- Na izlasku nam traže potvrdu i provjeravaju podatke. Svakodnevni prelazak nije otežan, nemamo problema prilikom prelaska granice, potvrdama je sve riješeno - kaže Vladislav Sekulić, inženjer u Sektoru za razvoj kompanije Alumina.

Zvorničani nemaju dilemu - kažu da bi svaki poslodavac trebalo da omogući potrebne potvrde radnicima, a nadležni organi pokažu fleksibilnost i omoguće im nesmetan prelazak granice.

Bez obzira na to što najveći broj radnika iz Srbije nije mogao dolaziti na posao u martu i aprilu, Alumina im je redovno isplatila plate i sve druge obaveze, a ujedno niko od radnika nije dobio otkaz.