latinica  ћирилица
29/12/2020 |  14:07 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Đokić: Primjena novog Zakona za ozbiljnu reformu u energetskom sektoru

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je danas u razgovoru sa članovima uprave Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" naglasio da primjena novog Zakona o električnoj energiji treba u nekoliko narednih godina bitno da promijeni stanje u energetskom sistemu Srpske.
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba) -
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba)

Đokić je istakao da je na sastanku prenio da primjena novog Zakona, koji stupa na snagu od 1. januara naredne godine, podrazumijeva ozbiljnu reformu u energetskom sektoru i da se reforma ne može odlagati.

- To znači da sva zavisna preduzeća, kako proizvodna tako i distributivna, moraju shvatiti da se moraju mijenjati i svi se moramo mijenjati, i svaki pojedinac koji je u ovom sistemu mora da shvati da se mora mijenjati. Mora se imati potpuno drugačiji odnos prema radu i ovim resursima - rekao je Đokić nakon sastanka sa upravom RiTE "Ugljevik".

On je naveo da je kilovat-čas električne energije koji proizvodi Republika Srpska resurs Srpske, te da to i treba da bude resurs koji će pomoći razvoju Srpske.

- `Elektroprivredu Republike Srpske` moramo osposobiti da po isteku svake poslovne godine mora da donese u budžet jako velika finansijska sredstva koja će biti stavljena u funkciju daljeg privrednog razvoja Srpske - istakao je Đokić.

On je naveo da u ovom trenutku i dugo godina to nije praksa i da to ona nije mogla da ostvari zato što ima izuzetno visok rast brojnih troškova, koji su opterećivali finansijski rezultat.

- Zbog toga, elektroprivreda, nije mogla da ostvari važan projektovani cilj koji država kao vlasnik tog sistema ima. Reforme moramo započeti, neke su dale rezultate, ali nedovoljne i ovaj objekat RiTE `Ugljevik` mora da to učini - poručio je Đokić.

On je napomenuo da je izgradnjom objekta za odsumporavanje, koji je veliki trošak, RiTE "Ugljevik" sačuvana od zatvaranja.

- Učinili smo to ogromnim odricanjem. Dolaze drugi problemi koje moramo realno sagledati. Danas sam tražio od uprave RiTE da plan finansijske i organizacione konsolidacije koji je usvojen i donesen tokom ove godine, mora biti realizovan, dopunjen i moramo pratiti njegovu realizaciju periodično u narednoj godini - rekao je Đokić.

On je dodao da rukovodstvo jeste činilo napor, a najveći je da danas RiTE "Ugljevik" redovno radi i proizvodi električnu energiju i da je važan sistem energetske stabilnosti Republike Srpske, te da će to tako ostati i u budućnosti.

- Sada je na potezu velika reforma koju moramo sprovesti i ona se ne može odlagati, reforme se odnose na svu elektroprivredu, na sva zavisna preduzeće u okviru nje, i sam Mješoviti holding, odnosno matično preduzeće u Trebinju - rekao je Đokić.

Đokić je naveo da prvi korak reformi jeste, kao što je i donesena odluka u Ugljeviku, plan finansijske konsolidacije, a najvažniji cilj svega je da se bitno smanje troškovi koji utiču na finansijski rezultat, a da se pri tome ne ugrozi proizvodnja.

Direktor RiTe "Ugljevik" Čedomir Stojanović novinarima je rekao da je uprava upoznala resornog ministra Đokića o stanju u RiTE "Ugljevik", tekućoj godini i o svim aktuelnim problemima u RiTE "Ugljevik".

Prema njegovim riječima, ovo je bila jedna od najtežih godina u istoriji, izazvana ovom pandemijom, a sa druge strane godina koja je donijela nove projekte.

- Završen je sistem odsumporavanja dimnih gasova, a uspjeli smo, uprkos brojnim poteškoćama, da plan proizvodnje prebacimo i imamo proizvodnju električne energije za šest odsto veću od planirane. Na današnji dan imamo i proizvedenih 1.635 gigavat-časova električne enrgije, a planirano je ukupno 1.570 gigavat-časova, a proizvodnja uglja je veća od planske - rekao je Stojanović.

On je naveo da je na početku godine, zbog sistema za odsomporavanje dimnih gasova, planiran negativan bilans od 14 miliona KM.

- Ali, kad se svi računi na kraju godine saberu vjerovatno ćemo biti pozitivni, što govori o dobrom radu ove godine - dodao je Stojanović.

On je rekao da RiTE "Ugljevik" ima "dosta obaveza i od ranije, obaveza vraćanja kredita za sistem za odsumporavanje dimnih gasova".

- Ali provijava optimizam, upravo zato što smo postigli bolju cijenu u sistemu za odsumporavanje, a ona je povećana sa 7,71 fening na 8,69 feninga, što je cijena cijena od strane zavisnog preduzeća ka `Elektroprivredi` i ona će pomoći u stabilnijem radu RiTE `Ugljevik` - naveo je Stojanović.