latinica  ћирилица
08/02/2021 |  11:16 ⇒ 11:18 | Autor: RTS

Austrija pooštrila kontrolu na granicama

Beč od danas popušta epidemijske mjere unutar zemlje, dok istovremeno pojačava one na granici sa susjedima.
Granica  Austrija -
Granica Austrija

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer rekao je da će granične kontrole biti "masivno pooštrene".

Cilj takvog graničnog režima je da se putovanja svedu na apsolutni minimum.

Granične kontrole su "lukobran protiv novih infektivnih lanaca, koji kroz nove mutacije postaju sve opasniji", kaže Nehamer.

Do takvog režima na granicama dolazi u dogovoru i, u dobroj mjeri, na pritisak iz Bavarske.

Čelnici bavarskih lokalnih vlasti i politike su otvoreno nezadovoljni da je Beč danas krenuo u postupno ukidanje "zaključavanja".

- Kombinacija mutacija i preranog otvaranja je pogrešan put - smatra šef bavarske Vlade Markus Seder.

Šef bavarske CSU partije Markus Blume kritikuje Beč zbog "neodgovorne politike otvaranja" i indirektno prijeti zatvaranjem nemačkih granica granica prema Austriji.

Austrija je uvela kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama sa Mađarskom i Slovenijom još 2015. godine u sklopu migrantske krize, a poslije ih samo nastavila kao dio epidemiološkog režima.

Od prije mjesec dana mere važe na granicama sa Češkom i Slovačkom.

Na granicama sa Njemačkom, Italijom, Švajcarskom i Lihtenštajnom do sada se kontrolisalo povremeno i u slučajnom uzorku, sada se i tu uvode stroge mjere.

Za ulazak u Austriju i dalje važi pravilo – onlajn registracija, karantin 10 dana, koji je moguće prekinuti negativnim testom nakon pet dana.

Do sada je malogranični saobraćaj bio izuzet iz takvog režima, više ne. Sada se i osobe koje žive s jedne, a rade s druge strane granice moraju registrovati i testirati jednom sedmično.

Beč za potpunu izolaciju Tirola

Austrijska federalna Vlada je u svađi sa lokalnim vlastima u Tirolu. Zbog visokih brojeva južnoafričke mutacije virusa korona (300, prema ORF-u), Beč namjerava da potpuno izoluje tu pokrajinu, što je po ustavu nemoguće bez kooperacije pokrajinskih vlasti u Tirolu.

Tirol bi morao sam da se izoluje, ali on to ne želi.

Bavarski čelnici već neko vrijeme otvoreno spominju "Išgl efekat", situaciju iz marta prošle godine, kada se virus korona eksplozivno raširio po Evropi iz tog skijaškog centra u Tirolu – onda kao "obična" italijansko-kineska korona, sada kao južnoafrička.

Bavarska i Tirol, jedna njemačka i jedna austrijska federalna jedinica, postavljaju dijametralno suprotne zahteve u nervoznom ratu sa Bečom.