latinica  ћирилица
04/03/2021 |  16:17 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Republički štab usvojio nove mjere (VIDEO)

Republički štab za vanredne situacije donio je danas nove mjere koje će trajati sedam dana.
Konferencija za novinare - Foto: RTRS
Konferencija za novinareFoto: RTRS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se u narednih sedam dana zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima i da se suspenduju sportske i rekreativne aktivnosti.

Šeranić je rekao da se zbog pogoršane epidemiološke situacije u narednih sedam dana donosi mjera da ugostiteljski objekti, bez obzira na kapacitet, mogu da prime maksimalno 50 lica.

On je dodao i da se od svih javnih ustanova traži da, ukoliko je to moguće, organizuju rad od kuće.

Šeranić je izjavio da rast broja zaraženih usložnjava proces vakcinacije, te da je fokus je se zaštite zdravstveni radnici. 

Naveo je da sutra počinje revakcinacija medicinskih radnika na kovid odjeljenjima.

- Imamo najave od proizvođača vakcina da bismo trebali sedmično dobiti određene količine vakcine - naveo je Šeranić.

Glavni zdravstveni inspektor Milica Matijević rekla danas je da su svi kapaciteti inspekcije usmjereni na kontrole i da je pojačan nadzor.

Kontrole će obuhvatati propisanu fizičku distancu, radno vrijeme, korišćenje lične zaštitne opreme u ugostiteljskim objektima, rekla je Matijevićeva i napomenula da su za nepoštovanje vanrednih mjera propisane novčane kazne za preduzetnike u iznosu od 1.000 KM, a za pravna lica 2.000 KM i plus 1.000 KM za odgovorno lice.

Srpskoj će biti potrebni dodatni kapaciteti kako bi se brzo i efikasno sproveo proces vakcinacije, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske.

- U narednim danima očekujemo veći broj pozitivnih lica, jer je period inkubacije virusa korona 14 dana - rekao je Zeljković i dodao da svaka lokalna zajednica sa svojim kriznim štabom vrši procjene da li u zavisnosti od epidemiološke situacije od škole do škole treba neku zatvoriti i preći na nastavu na daljinu.

Sjednica Štaba je održana danas u Banjaluci.

Broj zaraženih i hospitalizovanih zbog virusa korona u Srpskoj naglo povećan, bolnički kapaciteti se popunjavaju, a primijećeno je da se mjere koje su na snazi ne poštuju dovoljnno.