latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:41 ⇒ 07/03/2021 | 08:08 | Autor: RTRS

U Srpsku stiže još 20.000 ruskih vakcina (VIDEO)

U posljednja 24 časa novi virus korona potvrđen je kod 323, od 997 testiranih osoba u Republici Srpskoj. Od posljedica kovida preminulo je pet osoba. Nadležni ponovo pozivaju na poštovanje epidemioloških mjera. U vremenu pogoršane situacije ohrabruje podatak da je počelo dopremanje vakcina iz Rusije. Prema najavama iz Moskve, 20.000 doza vakcina "Sputnjik-ve" u Banjaluci bi trebalo da budu najkasnije sutra.
Vakcina Sputnjik - Foto: RTRS
Vakcina SputnjikFoto: RTRS

Planirano je da pošiljka od 20.000 vakcina "Sputnjik" za Republiku Srpsku iz Moskve do Beograda bude prevezena avionom. Odatle drumskim saobraćajem do Banjaluke.

- Dalje će naš uvoznik iz Republike Srpske kamionima dovesti do Banjaluke. Sve zavisi od carinskih formalnosti.
Sve idemo dalje po dogovoru. Mislim da ćemo svakih 7 do 10 dana dobijati po jedno 20.000  vakcina - istakao je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji.

Vakcinacijom iz prve pošiljke biće obuhvaćeni zdravstveni radnici, prioritetno iz bolnica, potom i primarnog sektora rekao je u našoj emisiji "Specijal" direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković. Naglasio je da distribucija prema zdravstvenim ustanovama počinje istog dana kad vakcine budu dopremljene u Banjaluku.

- Potom ćemo vakcinisati osobe iz ustanova zdravstvene zaštite i njihove njegovatelje. Lica sa hroničnim oboljenjima i starije od 65 godina - naglasio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ističe da nabavka vakcine ide po planu.

- Kad govorimo o nabavci "Sputnjik" vakcine, Institut je to završio shodno zaključku Vlade i mi smo uzeli, nabavili, odnosno kupili 400.000 doza vakcine - rekao je Šeranić.

Ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić pozvala je sve građane i radnike svog resora da u danima povećanog broja zaraženih neizostavno poštuju sve epidemiološke mjere. Prije svih, nošenje maski i obavezu fizičkog odstojanja.

- Od izuzetne je važnosti za prevazilaženje ove situacije da se pridržavamo epidnjemioloških mjera, onih koje su odranije na sanazi i ove koje Institut za javno zdravstvo stalno ažurira. Na nama pojedincima je odgovornost i za nas same i našu djecu i našu Republiku Srpsku - poručila je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Republika Srpska je uz 400.000 vakcina "Sputnjik", čije je dopremanje počelo, uplatila isto toliko doza iz programa Kovaks o čijim pošiljkama u Srpsku još nema nagovještaja.

Vakcinisanje je za građane besplatno i na dobrovoljnoj bazi.