latinica  ћирилица
07/03/2021 |  16:14 | Autor: SRNA

Srebrenica: Ostaci crkve iz šestog vijeka za vjerske obrede, nastavu i turiste (FOTO)

Služenjem Svete liturgije i osveštanjem novoizgrađenog objekta, kojim je zaštićeno konzervirano arheološko nalazište ranohrišćanske crkve na brdu Borovac iznad sela Orahovica u srebreničkoj opštini, taj lokalitet danas je predat na korištenje.
Srebrenica: Orahovica ostaci crkve - Foto: SRNA
Srebrenica: Orahovica ostaci crkveFoto: SRNA

Ostaci pravoslavne crkve u Orahovici otkriveni su 2016.godine.

Tada je, prema želji mještana, postavljen krst na lokaciji Crkvina i prilikom raščišćavanja tog lokaliteta otkriveni su ostaci zidina crkve i još neka artefakta, za koju su arheolozi utvrdili da potiče iz Šestog ili početka Sedmog vijeka.

Ispostavilo se da je krst postavljen uz sami zid starog crkvenog oltara.

Srebrenica: Orahovica ostaci crkve

Kasnije je taj lokalitet istražen, uz nadzor arheologa, i otkriveni ostaci crkve dimenzija 13 puta sedam metara, koji su uređeni, konzervirani i natkriveni i taj lokalitet će služiti za održavanje vjerskih obreda, ali i kao turistička destinacija, koja govori i prisustvu pravoslavlja na ovim prostorima prije 15 vijekova

Nadstrešnica površine 300 metara kvadratnih izgrađena je iznad cijelog arheološkog nalazišta i štitiće ga od klimatskih uticaja jer je znatno veće površine od otkrivene crkvene apside.

Prema riječima srebreničkog paroha, protojereja Aleksandra Mlađenovića, opština Srebrenica i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedili su sredstva za uređenje i konzervaciju nalazišta.

- Vjernici su obezbijedili građevinski materijal i mobama izgradili nadstršnicu, uz stručni nadzor, čime je ovaj lokalitet pretvoren u vjersko-kulturnu i turističku destinaciju, ali će služiti i za održavanje nastave u prirodi i organizovanje nekih porodičnih slavlja - dodao je paroh srebrenički.