latinica  ћирилица
19/03/2021 |  16:04 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

"Aprilski let" - sjećanje na herojstvo pilota Kraljevskog vazduhoplovstva (VIDEO)

Završno snimanje igranih dionica za dokumentarno-igrani film autora Milana Pilipovića "Aprilski let", koji svjedoči o herojskom činu pilota Kraljevskog vazduhoplovstva koji su nakon bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine iz Lijevča polja bombardovali Treći rajh, kao osvetu za Beograd, organizivano je danas u Banjaluci.
Scena sa snimanja filma - Foto: RTRS
Scena sa snimanja filmaFoto: RTRS

Pilipović je rekao da film pokazuje da se istorija ponavlja.

- Ovo je bilo u Aprilskom ratu, sredinom prošlog vijeka, veoma slično događajima iz Prvog svjetskog rata, te posljednjeg rata. Koristeći mnoge istorijske dokumente, poznavaoce ove oblasti, vazduhoplovce, pilote i druge iz Srbije i Srpske, film pokušava da nam približi događaje, posebno 6. i 7. aprila 1941. godine iz Nove Topole - naveo je Pilipović novinarima u Banjaluci.

On je uvjeren da će filmom "Aprilski let" ljudima u Republici Srpskoj, ali i šire, koji su o tome veoma malo znali, objasniti suštinu - šta se desilo tih sudbonosnih dana nakon bombardovanja Beograda i kako su iz Lijevča poletjeli veliki heroji svjesni da protiv moćne Njemačke ne mogu mnogo da učine.

- To je priča o pilotima, junacima iz Lijevča ispričana igranom formom, ali i svjedočenjem istoričara i vojnih stručnjaka - naveo je Pilipović.

Producent filma Bojan Vujinović rekao je da će snimanje filma biti završeno do kraja marta, a publici će biti predstavljen u domu u Novoj Topoli koji nosi naziv "Srbija".

Vujinović je naveo da je 7. aprila u 18.00 časova planirana pretpremijera, a nakon toga film će imati i svoju televizijsku premijeru istog dana na Radio-televiziji Republike Srpske.

- Kada smo snimali dokumentarne dionice u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu načelnik muzeja, major Draško Živković ponudio je petnaestak letjelica iz Drugog svjetskog rata da mi formiramo muzej vazduhoplovstva u Novoj Topoli. To bi bio još jedan biljeg bratskih odnosa Srpske i Srbije, priča o narodu s obje strane Drine, koji je uvijek pomagao jedan drugom kada je bilo najteže - istakao je Vujinović.

Direktor Zavičajnog muzeja "Gradiška" Bojan Vujičić rekao je da je priča o otporu vazduhoplovstva Kraljevine Јugoslavije u Aprilskom ratu bila malo zataškana od vlasti poslije 1945. godine iako je to, naveo je Vujičić, jedan od ljepših epskih primjera otpora okupatoru.

- Vazduhoplovci su pružili natprirodan otpor, veliki broj je i poginuo. U sjećanju naroda u Lijevča polju, Rovinama, Rogoljima, Novoj Topoli oni su ostali u najljepšem sjećanju kao veliki džentlmeni, kao ljudi koji su živjeli sa njima - istakao je Vujičić.

On je naveo da je najpoznatiji pilot koji je izgubio život kapetan prve klase, komandir 106. eskadrile Četvrtog lovačkog puka Dragiša Milijević, koji je poginuo u bici na Rovinama 7. aprila 1941. godine.

Glavni glumac u formi istraživača navedenog događaja Zlatan Vidović uvjeren je da će ovaj film imati velikog odjeka u cijeloj Republici Srpskoj.

- Smatram da bi trebalo više da vodimo računa o prošlosti kako nam se ne bi iste stvari ponavljale u budućnosti jer imamo selektivno pamćenje - rekao je Vidović.