latinica  ћирилица
08/06/2021 |  17:22 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Iz Srpske poručeno: Sramna i nepravedna presuda generalu Mladiću

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora. Stižu brojna reagovanja na presudu...
Republika Srpska (foto:UNS) -
Republika Srpska (foto:UNS)

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da je Haški sud potvrđivanjem prvostepene presude doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću samo potvrdio da je antisrpski i politički sud, a ne sud istine i pravde.

- Haški sud nije ispunio misiju zbog koje je osnovan - da bude objektivan i nepristrasan sud za sve na području bivše Јugoslavije, već je radio u interesu zapadnih zemalja i Bošnjaka da jedino Srbe proglase krivim za ratna dešavanja na ovim prostorima - rekao je Lazić.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je general Ratko Mladić ponos srpskog naroda i da će kad tad doći do preispitivanja haških presuda.

Povodom pravosnažne presude suda u Hagu kojom je general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, Rajilićeva je rekla da je Haški tribunal završio to što je zacrtao i da ništa nije ni očekivala od "haških belosvjetskih protuva".

- Ono što su oni zacrtali, odnosno ovaj cirkus je završen, a general Mladić je ponos srpskog naroda - poručila je Rajilićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je komentarišući presudu Žalbenog vijeća u Hagu koje je danas potvrdilo doživotnu kaznu zatvora generalu Ratku Mladiću, da za sve što se dešavalo u BiH nema apsolutnih krivaca, niti apsolutno nevinih.

- Sudija Priska Matimba Nijambe je to najbolje ocijenila svojim stavom da bi naredila ponovno suđenje za Mladića pred prvostepenim vijećem - rekao je Špirić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je presuda generalu Ratku Mladiću dokaz da Haški tribunal nije napravio ni korak bliže prema pravdi i pomirenju u BiH.

Izražavajući duboku pogođenost odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala, Majkićeva je istakla da srpski narod ovu presudu doživljava kao potpuno neprihvatljivu i nerazumnu.

Srbi nemaju osnova da vjeruju u međunarodnu pravdu ni po jednom osnovu, izjavio je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija povodom presude Žalbenog vijeća u Hagu kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor.

- Srpski sud o generalu Ratku Mladiću davno je izrečen, te postao pravosnažan i nepromjenjiv, a taj sud je svakom Srbinu, poslije Božijeg, onaj najvažniji - rekao je Tegeltija.

Lider DNS-a Nenad Nešić izjavio je da je general Ratko Mladić bio i ostaće pozitivna istorijska ličnost za srpski narod, da srpski narod nema čega da se stidi i da je Haški tribunal umjesto pomirenja i pravde donio nepravdu i tenzije.

Nešić je istakao da je jako tužan i razočaran u Međunarodni sud u Hagu jer smatra da general Ratko Mladić ovo nije zaslužio i u najmanju ruku postupak je morao biti ponovljen.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je povodom izricanja drugostepene presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću da će ovakve nepravedne presude samo ojačati Srpsku, uprkos onome što očekuju njeni protivnici.

Predsjednik SPS Goran Selak izjavio je da je presuda generalu Ratku Mladiću gorka nepravda i da je on za Republiku Srpsku bio i ostaje ratni komandant vojske koja je sačuvala narod i domove.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac ocijenio je da je ratni heroj srpskog naroda, general Ratko Mladić, presuđen nepravednom presudom političkog suda, a nikako suda pravde.

- Pravda za neke narode je očigledno nedostižna i dio međunarodne zajednice je međunarodno pravo i pravdu pretvorio u silu. Očigledno je da se danas silom mjeri pravo i sila određuje šta je pravo - rekao je Banjac reagujući na odluku Žalbenog vijeća Međunarodnoh krivičnog mehanizma kojom je Mladiću potvrđena provostepena presuda na doživotni zatvor.

Haški tribunal kompromitovao je svoj rad, a srpske žrtve su ostale bez pravde, ocijenio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, povodom presude generalu Ratku Mladiću, kojom mu je žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo doživotnu kaznu zatvora.

Šarović je rekao da je današnja presuda samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane, pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dvije strane oslobođaju svake odgovornosti, saopšteno je iz SDS-a.

- Haški sud je konačnom presudom generalu Mladiću još jednom pokazao da nije sud pravde, nego sud politike. Tokom svog djelovanja ovaj sud se na brutalan način odnosio prema Srbima i nije pomogao u procesu pomirenja, naprotiv – svojim djelovanjem je napravio još veći jaz i nezadovoljstvo među narodima koji žive u BiH - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Kaže da po presudama Haškog tribunala srpske žrtve skoro nisu ni postojale, da su oni koji su činili užasne zločine prema srpskom civilnom stanovništvu nevini, dok je srpsko političko i vojno rukovodstvo prema njihovim mjerilima krivo za sve, što ne odgovara činjeničnom stanju.