latinica  ћирилица
21/06/2021 |  18:30 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Da li je Bisera Turković izazvala novi diplomatski skandal? (VIDEO)

U pripremi novi diplomatski skandal i potez ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković. Bez saglasnosti BH Predsjedništva Turkovićeva sa Svenom Alkalajem namjerava da u sjedištu UN u Njujorku organizuju izložbu posvećenu Srebrenici.
Bisera Turković - Foto: SRNA
Bisera TurkovićFoto: SRNA

Za novi skandal oslikan neskrivenim namjerama političkog Sarajeva za hegemonijom i dominacijom Bošnjaka u BiH, a za šta im je prijeko potrebno međunarodno uporište, Turkovićeva je pripremila opuse Safeta Zeca i Mersada Berbera, cikluse "Egzodus" i "Srebrenica". Pismom koje BH Predsjedništvo nije ni govorilo, a pogotovo dogovorilo, od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša "bisera diplomatije" traži da omogući održavanje privremene izložbe u sjedištu UN u Njujorku.

- Njihovi ciklusi djela "Egzodus" i "Srebrenica" prikazuju srebrenički genocid, te bi izložba na ulazu u Savjet bezbjednosti služila kao podsjetnik onima koji donose odluke, na značaj i posljedice njihovih odluka - istakla je Bisera Turković, ministarka inostranih poslova BiH.

Posljedice iznuđenih odluka UN-a jesu i stotine Srba ubijenih iz demilitarizovane zone od više od 3.500 ubijenih Srba u i oko Srebrenice. Neće iznenaditi, poručuju porodice srpskih žrtava, da i tom izložbom i svojim neistinama pokušaju skriti istinu. 

- Međunarodna zajednica je jasno stala na stranu Bošnjaka, da su samo njihove žrtve, žrtve, kao da nas ovde niko nije ubijao, kao da niko nije odgovoran za naše žrtve. Srpske žrtve se marginalizuju i nas više ništa ne iznenađuje - istakao je Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica.  

Gorak je utisak, po bošnjake izvještaja eminentnih nezavisnih eksperata o Srebrenici, koji jeste imao odjeka u svjetskoj stručnoj, pa i političkoj javnosti. Samovoljno istupanje i ranije je bilo politika Bošnjaka, a kako im međunarodni odnosi ne idu u prilog, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocjenjuje da se grčevito bore da povrate ranije pozicije

- Siromašna je bošnjačka politika i kada je u pitanju predstavljanje unutra i predstavljanje vani. Ne slažem se sa soliranjem da u našem međunarodnom predstavljanju dominira bilo ko na račun nekog drugog. BiH je složena i na unutrašnjem i na spoljno političkom planu. Možete da idete da pravite izložbu, ali kod kuće ne možete da razgovarate s onim s kojim trebate da uredite tu kuću i dvorište - istakla je Cvijanović.

I predsjedavajući Savjeta Ministara Zoran Tegeltija, ima jasan stav: 

-Inicijativa samo jednog ministra, dijela ministarstva i onaj kome je to upućeno mora da ima to u vidu da to nije inicijativa jedne institucije nego pojedinca - naglasio je Tegeltija.

Taj stav dijele i poslanici i delegati iz Republike Srpske u Parlamentu BiH.

- Srbi iz defanzive moraju preći u ofanzivu i dokazati da ovo što radi dvojac je protiv svih naroda u BiH, a ne može biti u korist bošnjačkog naroda - rekla je Dušanka Majkić, član Komisije za spoljnu politiku delegat iz Republike Srpske u Domu naroda BiH.

Mirko Šarović, poslanik SDS u Predstavničkom domu PS BIH, ističe da je sve mimo odluke Predsjedništva BiH potpuno neprihvatljivo.

- Uostalom, predsjedavajući BH predsjedništva ima puno pravo da se obrati bilo kome i iznese svoju viziju, a vi znate kako bi to bilo dočekano - rekao je Šarović.

Nakon nedavnog skandala, kada se Sven Alkalaj obratio Savjetu bezbjednosti UN bez saglasnosti Predsjedništva BiH, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da nijedan srpski diplomata iz BiH, do daljeg nema obavezu da se povinuje nalozima i instrukcijama svojih šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MIP-a. No, Turkovićeva se i dalje trudi da predstavljajući BiH na svoj način dokaže da je nefunkcionalna i neodrživa zemlja.