latinica  ћирилица
17/07/2021 |  11:42 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Do kraja dana moguće obilnije padavine; Zaštitite imovinu od bujica i klizišta (VIDEO)

U poslijepodnevnim i večernjim časovima očekuju se obilnije padavine. Tako će biti sve do ponedjeljka. Resorno ministarstvo apelovala je na stanovništvo da zaštiti imovinu, zbog moguće pojave izlivanja bujičnih potoka i moguće mjestimične pojave klizišta. Najavljena promjena vremena u Srpsku i regionu donijela je jaku kišu praćenu grmljavinom. Sinoć su u Modriči poplavljene gradske ulice, podrumske prostorije pojedinih domaćinstava, poslovni objekti i pijaca.
Poplave u Modriči - Foto: RTRS
Poplave u ModričiFoto: RTRS

Kiša praćena grmljavinom sinoć je poplavila ulice Modriče.Rijeka Bosna je u koritu i 60 centimetara ispod kote odbrane od poplava. Iako se voda povukla sa ulica, građani u strahu od novih poplava.

Zasjedao je opštinski Krizni štab, koji je naložio sve mjere zaštite od eventualnih padavina narednih dana i preduzimanje svih mjera kako bi se ublažile posljedice nevremena.

Obilna kiša i u FBiH na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, izazvala je probleme u Žepču, Zavidovićima i Vitezu. Širom kantona iz korita su se izlile manje bujične rijeke. Otežano je i odvijanje saobraćaja.
Nevrijeme i u više gradova Srbije. Grad veličine jajeta i jak vjetar pogodio je dijelove opštine Raška, gdje su stradali zasadi voća, automobili, kuće.

Nevrijeme je protutnjalo i kroz Pirot. Ulice su bile pod vodom, domaćinstva bez električne enrgije. Јaka kiša s gradom padala je i u Kraljevu. Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je hitno upozorenje na jake padavine i grad na području Uba, Obrenovca, Sjenice i na potezu od Prištine do Kuršumlije.

Podignuta je maksimalno pripravnost sektora za vanredne situacije, a upućeno je i upozorenje lokalnim samoupravama da preuzmu preventivne mjere da se rizici od bujičnih poplava smanje na minimum.