latinica  ћирилица
17/07/2021 |  15:42 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Posveta obnovljene župne crkve Svetog Filipa i Јakova

Banjalučki biskup Franjo Komarica danas je predvodio posvetu i misno slavlje obnovljene župne crkve Svetog Filipa i Јakova u Mrkonjić Gradu.
Mrkonjić Grad, biskup Komarica - posveta obnovljene župne crkve - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad, biskup Komarica - posveta obnovljene župne crkveFoto: SRNA

Mrkonjićki župnik Darko Anušić rekao je novinarima da je osam godina čekao dan da crkva bude obnovljena, naglašavajući da je ona tu na diku i ponos, ne samo katolika, nego svih građana ovog grada dobre volje.

- Prije nešto manje od osam godina imenovan sam ovdje za župnika i došao, da ne kažem, na golu zemlju. Crkva je obnovljena zahvaljujući dragom Bogu, dobrim ljudima i institucijama - rekao je Anušić i zahvalio svima koji su pomogli obnovu.

Generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić, koji je prisustvovao današnjoj ceremoniji, rekao je da je ovo značajan događaj i da crkva od danas radi u punom opsegu, te da se ljudi tu mogu okupljati.

- Ovo je vrlo važno za Hrvate, ali i za čitavu zajednicu u Mrkonjić Gradu. Kao što je rekao biskup u svojoj propovijedi - bogomolje mogu samo okupljati ljude i širiti dobru riječ, mir - rekao je Piličić.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević istakao je da vjerske objekte treba obnavljati jer su to mjesta koja donose dobro i gdje se narod okuplja.

- Opština je učestvovala u obnovi katoličke crkve i drago mi je da danas prisustvujem misi. Drago mi je što se okupio znatan broj ljudi, ne samo sugrađana, nego i iz okolnih gradova - rekao je Vođević.

Mještanka Marija Vrbanac rekla je da je presrećna i da je važno da župa funkcioniše.

Danas je ujedno obilježeno i 200 godina od osnivanja župe u Mrkonjić Gradu.

Crkva Svetog Filipa i Јakova je 1992. godine spaljena, a 2005. godine je stavljena pod krov kako bi bilo spriječeno dalje propadanje.