latinica  ћирилица
17/07/2021 |  19:07 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Život malobrojnih Srba u Karlovcu; Bez mladih i zaposlenja, nema ni perspektive (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije služio je svetu patrijaršijsku liturgiju u Karlovcu, povodom slave Eparhije Gornjokarlovačke. U Karlovcu, od oko 20.000 Srba 1991. godine, ostalo je njih oko četiri hiljade.
Karlovac - Foto: RTRS
KarlovacFoto: RTRS

Srba je sve manje na prostoru Eparhije Gornjokarlovačke, a mnogi se na popisu stanovništva 2011. godine nisu smjeli izjasniti kao Srbi i pravoslavci, ističu u Eparhiji. Naročito je malen broj mladih. Јedan od izuzetaka je 16-godišnja Nevena Pumpalović, koja, sa svoje dvije sestre, pjeva u crkvenom horu.

- Naravno, uvijek će biti ljudi koji će nas osuđivati, koji znaju i vrijeđati i na nacionalnoj i na vjerskoj osnovi, ali mi se ne obaziremo na to, zato što smo uvijek zajedno i nama uopšte nije problem kad nam neko nešto kaže, jer ne odustajom lako i borimo se - istakla je ona.

Јasmina Majstorović iz Koranskog sela navodi da u Karlovcu  nema stanovništva koje je tu živjelo, koje je tu ostavilo i grobove i pretke i kulturu i istoriju.

- Mladih nema, prosječna starost je preko 65 godina na ovim prostorima i osnovni problem je što mi starimo - smatra Mićo Martinović sa Korduna.

Život Srba na Baniji i Kordunu nikada nije bio lagan, a posjeta patrijahra predstavlja podršku vjernom narodu, istakao je episkop Gornjokarlovački Gerasim.

- Posjeta poglavara crkve znači mnogo, znači ohrabrenje da ti isti ljudi, vjerujući narod, srpski, pravoslavni, može slobodno da kaže sve što poželi i da se identifikuje, da se ne mora skrivati - smatra episkop Gornjokarlovački Gerasim.

Patrijarh Porfirije, u besjedi, uputio je poruku mira i hrišćanske ljubavi i sloge.

- Po riječi Hristovoj, pozvani smo mi da sve ljude vidimo kao svoju braću. Dakle, bolje našao u Gospodu, u ljubavi njegovoj, sve ljude koji žive na ovim prostorima - istakao je patrijarh Porfirije.

Saborni Hram Svetog Oca Nikolaja u Karlovcu miniran je 1993. godine, a obnovljen 2007. godine.