latinica  ћирилица
17/07/2021 |  19:16 ⇒ 18/07/2021 | 12:54 | Autor: RTRS

Modriča: Saniraju se štete nakon sinoćnjeg nevremena (VIDEO)

Najavljena promjena vremena u Srpskoj i regionu donijela je jaku kišu praćenu grmljavinom. Sinoć su u Modriči poplavljene gradske ulice, podrumske prostorije pojedinih domaćinstava, poslovni objekti i pijaca.
Mještani Modriče saniraju štetu od poplava (Foto: Vid Blagojević) -
Mještani Modriče saniraju štetu od poplava (Foto: Vid Blagojević)

Republička uprava civilne zaštite pružiće opštini Modriča materijalno-tehničku podršku i, ukoliko bude potrebno, angažovati ljudstvo radi sanacije štete nastale usljed poplava koje su zahvatile ovu opštinu, dogovoreno je danas na sastanku direktora te uprave Milana Novitovića sa načelnikom Modriče Јovicom Radulovićem.

U slivu rijeke Bosne očekuje se znatniji rast vodostaja, a u Doboju i Modriči prognozira se dostizanje kote redovne odbrane od poplave sa vrhom poplavnog talasa sa ponedjeljka na utorak, 19. na 20. jul, upozoravaju iz Voda Srpske.

Danas su ekipe na terenu i grad je očišćen. Iako se voda povukla sa ulica Modriče, građani u strahu od novih poplava. Među poplavljenim domaćinstvima je i domaćinstvo Јoke Lakić.

- Živim u Modriči 30 godina. Bila sam i kada su bile obje polave i radila sam, ali nikada nije bilo ovako. Za samo sat vremena voda je ušla i nismo mogli ući u zgradu - rekla je Lakićeva.

Opštinski Krizni štab naredio je mjere zaštite od eventualnih padavina narednih dana. Štete su ogromne.

- Stanje elementarne nepogode nije proglašeno jer je voda zahvatila jedan dio grada, uže gradsko jezgro, ali ćemo svakako danas proglasiti stanje pripravnosti i tražiti pomoć od svih nivoa vlasti - rekao je Radulović..

Sa načelnikom opštine u Modriči se sastao i predsjednik Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović. Sagledane su posljedice i razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima.

Obilna kiša i u FBiH na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, izazvala je probleme u Žepču, Zavidovićima i Vitezu. Širom kantona iz korita su se izlile manje bujične rijeke. Otežan je i saobraćaj.

Nevrijeme i u više gradova Srbije. Grad veličine jajeta i jak vjetar pogodio je dijelove opštine Raška, gdje su stradali zasadi voća, automobili, kuće.

Nevrijeme je protutnjalo i kroz Pirot. Ulice su bile pod vodom, domaćinstva bez električne enrgije. Јaka kiša s gradom padala je i u Kraljevu.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je hitno upozorenje na jake padavine i grad na području Uba, Obrenovca, Sjenice i na potezu od Prištine do Kuršumlije.