latinica  ћирилица
28/07/2021 |  12:38 ⇒ 21:46 | Autor: RTRS

Do 15 godina zatvora za nazivanje Srpske genocidnom (FOTO/VIDEO)

Radio-televizija Republike Srpske u posjedu je dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, koje su dogovorili predstavnici parlamentarnih stranaka iz Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

Ovo predstavlja odgovor i zaštitu od nametnute odluke o "zabrani negiranja genocida" koju je donio odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a ovim se štite građani Republike Srpske i Srpska.

Pogledajte kompletan sadržaj koji je u posjedu RTRS:

1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

Izmjene Krivičnog zakona Srpske

2. Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Izmjene Krivičnog zakona Srpske (Foto: RTRS)

3. Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Odluka o visokom predstavniku (Foto: RTRS)

4. Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Zakon o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika (Foto: RTRS)

Radna grupa Parlamenta Srpske definisala je dopune Zakona o dopuni Krivičnog zakona Republike Srpske, te ih, po proceduri uputila Vladi Srpske.

Vlada Srpske će na sutrašnjoj sjednici razmatrati ovo pitanje.