latinica  ћирилица
05/08/2021 |  18:20 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Za pet dana četvoro poginulih na putevima; Od sutra pojačane kontrole (VIDEO)

U julu je na putevima Republike Srpske u saobraćajnim nesrećama život izgubilo 14 građana, što je za sedam više nego u istom periodu prošle godine. U prvih pet dana avgusta četvoro je poginulih. Alkohol, nepropisana brzina, gužve u saobraćaju rezultat su crne statistike. Zato Policija Srpske od sutra pa do 9. avgusta najavljuje pojačane kontrole SVIH vozača, sa nultom tolerancijom na sve prekršaje.
Policija Republike Srpske (Foto: mup.srpske) - Foto: Instagram
Policija Republike Srpske (Foto: mup.srpske)Foto: Instagram

Јedan momenat nepažnje zauvijek je promijenio život Zorana Vujina. Kobnog 5. juna 1998. godine Zoran nije vezao sigurnosni pojas. Izbjegavajući drugog vozača koji je neoprezno izašao na cestu došlo je do saobraćajne nesreće – iz koje je Zoran izašao kao trajni invalid. 23 godine od nesreće, Zoran kaže teško je bilo prihvatiti gorku istinu da nikad više neće hodati.

- Istinu da više nikada hodati neću. Istinu da ću do kraja života trebati nečiju pomoć za sasvim uobičajne stvari. Istinu da nikada više neću moći šutnuti loptu svom malom sinu - priča Zoran.

I najmanja nepažnja može imati tragičan ishod upozoravaju nadležni. Ipak, alkohol i nepoštovanje propisane brzine najčešći su uzroci saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Iz saobraćaja je zbog alkoholisanosti isključeno čak 3.500 vozača. U MUP-u Srpske najavljuju oštije represivne mjere. Od 6 do 9. avgusta Policija i Žandarmerija Srpske sa posebno obučenim psima za otkrivanje opojnih droga sprovodiće akciju pojačane kontrole vozača, i to na dva punkta od 18.30 do 21 čas i od 22 časa do 2 ujutro.

- Na tim lokacijama vršiće se kontrola svih vozila i vozača koji budu prošli kroz taj punkt i biće nulta tolerancija, svi prekršaji će se sankcionisati. Drugi dio će se sprovoditi tako što će se formirati policijske patrole koje će često mijenjati lokaciju i vršiti prije svega sankcionisanje pod uticajem alkohola - poručio je Dragan Milošević, glavni inspektor Јedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja, Policija Republike Srpske.

Posebno zabrinjava što za volan sve češće sjedaju oni koji nemaju položen vozački ispit. Od 14 smrtno stradalih, 5 nije imalo saobraćajnu dozvolu.

- U toku su izmjene zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH. Treba tražiti neka rješenja da ko vozi bez vozačke dozvole da ga to skupo košta i da dugo vremena ne može polagati niti sjesti za volan. U Srbiji čak razmišljaju da u zakon uvedu najdrastičniju mjeru doživotne zabrane upravljanja vozilom - rekao je Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Da je potrebno pooštriti kazne saglasan je i instruktor vožnje Milorad Tanasić. Mišljenja je da umjesto obaveznih 200 sati vožnje, kandidati bi tokom obuke trebalo da prođu 1000 kako je regulisano međunarodnim standardima.

- Na sve se mora gledati da prođu obuku u vremenskim neprilikama, noćna vožnja, kako voziti u većoj brzini - kaže Milorad Tanasić, instruktor vožnje.

Kaže u svojoj dugogodišnjoj praksi nije puštao nikoga da izađe na polaganje vozačkog ispita dok nije bio siguran da su spremni. Obučio je i 18- godišnjeg Svetislava Nježića koji je danas uspješno položio vozački ispit. Iako još nije sam upravljao vozilom -najvažniju lekciju je naučio.

- Uvijek je najbolje ili kada voziš nemoj da piješ, tj. kada piješ da ne voziš. Barem ću ja tako raditi - tvrdi Svetislav Nježić.

Iako su brojni učesnici saobraćaja izuzetno savjesni vozači, oni neodgovorni ugrožavaju i sebe i njih. A dok se kod takvih, umjesto revolucije, u glavi ne desi evolucija medije će puniti crni naslovi.