latinica  ћирилица
13/08/2021 |  17:34 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Modričani svjesni značaja vakcinacije (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić, razgovarao je sa opštinskiom rukovodstvom Modriče i obišao je zdravstvenu ustanovu Јakeš.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Šeranić je posjetio i vakcinalni punkt u Modriči, opštini u kojoj je do sada vakcinisano 30 odsto odraslog stanovništva.

Mnogi Modričani svjesni su, kažu, značaja procesa vakcinacije protiv virusa korona.

- Јa mislim da svi trebaju da prime vakcinu, pogotovo starije osobe. Zašto? Pa za duži život - kaže Fahira Herkić iz Modriče.

Iako je zdravlje čovjeka na prvom mjestu, ljekari iz modričkog doma zdravlja u kojem radi 12 timova porodične medicine, ne mogu, kako ističu, da razumiju punoljetne građane, koji se ne odazivaju na vakcinaciju.

- Imamo period od nekih 6 nedjelja, bez pozitivnog slučaja, što smo morali iskoristiti za maksimalno brzo sprovođenje imunizacije. Јer imnunizacija je kvalitetna i efikasna, samo onda ako se uradi u što većem broju u što kraćem vremenu - kaže Slobodanka Simić, epidemiolog u Domu zdravlja Modriča.

- Imamo oko 4500 prvih doza, 2700 drugih doza. Vakcinacija je krenula redovono u ovom vkacinalnom punktu. Znači najavljujemo, koja je vakcina koji dan - istakla je Gordana Knežević, vd direktor Doma zdravlja Modriča.

Od toga koliko bude vakcinisanih ljudi, zavisiće, i mjere koje se moraju donositi u zajednici i odnos drugih država prema nama istakao je u Modriči, ministar zdravlja Alen Šeranić.

- Često me ljudi pitaju do kada ćemo nositi maske, a ja ih pitam da li ste se vakcinisali. Znači naša individualna odgovornost, naš idividulani postupak, će govoriti o tome, kako ćemo i na koji način donositi odrđene mjere, bilo na nivou Republike, evo na nivou Lokalne samouprave - kaže Šeranić.

- Svakako da je osnova stvar da sve svi vakcinišu, kako bi mogli da imamo sposbno radno stanovništvo i da privreda na osjeti, novi talas koji se očekuje - kaže Јovica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Ministar Šeranić pozvao je Modričane, da se vakcinišu protiv virusa korona. One koji su se vakcinisali u Srbiji pozvao je da se prijave kod porodičnih ljekara, da bi i njihova imunizacija bila evidentirana.