latinica  ћирилица
25/09/2021 |  16:07 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Pranjani: Obilježeno 77 godina od operacije "Halijard"

U Memorijalnom centru na Galovića Polju u Pranjanima, obilježeno je 77 godina od operacije "Halijard", u kojoj su pripadnici Јugoslovenske vojske u otadžbini i lokalno stanovništvo omogućili evakuaciju oko 500 savezničkih avijatičara koje su snage nacističke Njemačke oborile u Drugom svjetskom ratu.
Pranjani - Foto: RTS
PranjaniFoto: RTS

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca uz emitovanje himni SAD i Srbije, nakon čega je služeno u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Pranjanima, a izvršena je i dodjela sertifikata u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u ovom mjestu.

U okviru ceremonije otkriven je spomenik posvećen pripadnicima Vojnoobaveštajne službe SAD i srpskim saveznicima, koji su planirali i uspješno izveli spasilačku misiju.

Obilježavanju je prisustvovala potpredsjednik Vlade Srbije Maja Gojković, kao izaslanik predsjednika Srbije, te predstavnik Ambasade SAD u Srbiji., te predstavnici srpske i američke vojske, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, predstavnici Fondacije Misije "Halijard" i mještani pranjaskog kraja.

Operacija "Halijard" je najuspješnija spasilačke misija u Drugom svjetskom ratu. Počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Јugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali mještani Pranjana i okolnih sela.

Operacija pod nazivom "Vazdušni most" smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

Sa improvizovanih pista u Srbiji i BiH, kod Doboja, evakuisano je 500 savezničkih avijatičara, od kojih 417 Amerikanaca.