latinica  ћирилица
25/09/2021 |  16:35 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

"Nakon predstave" pred kragujevačkom publikom (FOTO)

Banjalučko studentsko pozorište predstaviće se večeras na manifestaciji "Dani Srpske u Srbiji", na sceni Doma omladine "Slavica Slaja Urošević" u Kragujevcu sa komadom "Nakon predstave".
Pozorišna predstava „Nakon predstave“ - Foto: RTRS
Pozorišna predstava „Nakon predstave“Foto: RTRS

Autor ove pozorišne predstave je književnik Zoran Kostić, istaknuti srpski pjesnik i dramski pisac.

U predstavi glavnu ulogu ruske glumice igra Nadežda Kostić kojoj je ovo i diplomska predstava na Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Režiju komada potpisuje Јelena Trepetova Kostić, pozorišna i filmska glumica i profesor glume na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koja u predstavi igra i lik Starije gospođe. U predstavi su angažovani i profesor Dragana Purković Macan kao scenograf, Јelena Stojčić kao kostimograf, profesor Renata Agostini kao autor scenskog pokreta, Јovanka Božović Milovanović kao autor scenskog govora i Nataša Kecman kao lektor. Glasove likovima inspicijenta i portira u predstavi posuđuju Radovan Glogovac, Miro Pavlić i Miroslav Sinkić.

"Komad "Nakon predstave"

Komad "Nakon predstave" govori o razodru između Sovjetskog saveza i Јugoslavije, krajem četrdesetih godina prošlog vijeka. Dubinu tog razdora i tragičnost komad oslikava kroz odnose porobljenih i uništenih porodica i ljudi koji su robijali u kazamatima na Golom otoku, Bileći, Zabeli, u Mitrovici. Ta tema je decenijama bila tabu i o njoj se veoma malo pisalo i pričalo, a ostavila je duboke posljedice na sudbine brojnih srpskih porodica, kažnjenih zbog zabranjene vjere i ljubavi preme Rusiji. Tema ove duodrame je stradanje žena u tom političkom "cunamiju".

"Nakon predstave" je 97. premijera u istoriji Studentskog pozorišta i jedinstvena je po tome što u njoj prvi put učestvuje kompletna umjetnička porodica Kostić koja je nezaobilazni dio književnosti i pozorišne istorije Republike Srpske.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji svake godine organizuje ovu manifestaciju u želji da građanima Srbije predstavi nauku, kulturu i umjetnost Republike Srpske. Ovogodišnja manifestacija ima 13 programa u 11 gradova u Srbiji – od Subotice do Niša, od Kikinde do Kraljeva.