latinica  ћирилица
30/09/2021 |  09:39 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Nacrt zakona o obrazovanju odraslih (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o obrazovanju odraslih, koji je usmjeren ka unapređenju ovog sistema obrazovanja i u funkciji usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada. Poslanici su razmotrili i Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti kao i Nacrtu zakona o dopuni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske.
NSRS - prenos uživo - Foto: RTRS
NSRS - prenos uživoFoto: RTRS

>>> Prenos na RTRS plusu i našem portalu>>>

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je iz Fonda za stanovanje Investiciono-razvojne banke Srpske do danas plasirao 680 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja prioritetnim grupama - mladi bračni parovi, višečlane porodice, samohrani roditelji, porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi.
 
Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da je ove godine iz Fonda odobreno 48 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja, što je za 19 miliona KM više u odnosu na kompletan plan za ovu godinu.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da se novim zakonom o obrazovanju odraslih realizuju strateški ciljevi koji su usmjereni ka unapređenju ovog sistema obrazovanja i u funkciji su usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada.

Obrazlažući Nacrt zakona o obrazovanju odraslih, Trivićeva je rekla da se ovim zakonskim rješenjima omogućava razvoj fleksibilnijeg sistema obrazovanja odraslih i njegova veća dostupnost.

Osim toga, kaže Trivićeva, ovim zakonskim rješenjem se omogućava podrška tržištu rada i saradnja sa društvenim partnerima, zatim unapređenje kvaliteta obrazovanja odraslih i osavremenjivanje tog procesa obrazovanja.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić smatra da je kvalitetan Nacrt zakona o obrazovanju odraslih koji treba da uvede red u ovoj oblasti u Republici Srpskoj.

Žunić kaže da bi Centar za obrazovanje odraslih u Banjaluci, bivši Radnički univerzitet trebalo da nastavi djelatnost obrazovanja odraslih koju je imao i do sada.

Poslanik DNS-a Dane Malešević rekao je da pozdravlja namjeru da se unaprijedi obrazovanje odraslih u Republici Srpskoj.

Na dnevnom redu 18. redovne sjednice su još tri zakona u nacrtu - o muzejskoj djelatnosti, o dopunama Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje i o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske.

Parlament Srpske danas bi trebalo da uđe u Dan za glasanje.