latinica  ћирилица
01/10/2021 |  12:18 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Dodik: Vraćanje izvornom Dejtonu; Preispitivanje odluka i datih saglasnosti (VIDEO)

U Banjaluci je održan sastanak vladajuće koalicije, predvođen predsjednicima stranaka. Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da bi tokom oktobra trebalo da bude održana posebna sjednica NSRS kako bi Republika Srpska dala pravi odgovor na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o najvažnijim temama za Republiku Srpsku u svjetlu odluka Ustavnog suda, kako posljednje o Zakonu o šumama Republike Srpske, tako i ranijih odluka koje je ovaj sud donosio na štetu Srpske.

- Veoma smo odlučni da odbranimo nadležnosti Republike Srpske tako što ćemo odbiti svaku vrstu vanustavnog ponašanja i pripremićemo posebnu sjenicu koja će biti održana u oktobru - rekao je on i dodao će biti utvrđen sistematičan odgovor Ustavnom sudu BiH koji će uključivati niz ranije najavljenih mjera.

Dodik je naglasio da će biti preispitana ranije data saglasnost Republike Srpske na određene zakone, kao što je Zakon o vojsci, Zakon o VSTS i Zakon o indirektnim porezima.

- Referiraćemo se i na nametnute odluke visokih predstavnika, na svim nivoima, na nivou Republike Srpske i BiH. Na nivou Republike Srpske nametnuo je amandmane vezano za Vijeću naroda Republike Srpske koje nije dio dejtonskog ustavnog aranžmana. Sve ćemo preispitati i odbaciti. Naše ponašanje biće isključivo sa slovom Dejtonskog sporazuma - istakao je Dodik.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović istakao je da lideri vladajuće koalicije u Srpskoj ostaju principijelni u poštovanju odluka Narodne skupštine.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da su vidiljivi hajka i napadi na Republiku Srpsku i njene institucije, te da zato sve mora biti učinjeno kako bi Srpska bila sačuvana.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac naglasio je da su predstavnici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju odlučni u odbrani interesa Srpske i njenih institucija.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da predstavnici vladajuće koalicije insistiraju na sprovođenju Dejtonskog sporazuma i ostaju dosljedni odlukama NSRS.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da je Ustavni sud BiH dio političkog, a ne pravnog sistema, a da je Parlament Republike Srpske mjesto za politički odgovor.

Povezane vijesti:

Uslov za rad i odlučivanje na nivou BiH - poništavanje nametnute Inckove odluke

Dodik o najavljenim protestima opozicije