latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:25 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

SAD uvele prve sankcije za zapadni Balkan (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države uvela su prve sankcije za zapadni Balkan pojedincima i kompanijama. Na crnoj listi političari, biznismeni, preduzeća sa sjedištem u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj. Istovremeno, najava da će lista sankcionisanih biti proširena.
Stejt department - Foto: AP
Stejt departmentFoto: AP

Amerika je dugo prijetila i najavljivala nove sankcije.

Počela je sa Balkanom. Na udaru američkog ministarstva finansija 20 preduzeća iz regiona i 13 Srba sa Kosmeta.

Među njima, potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, biznismeni sa sjevera Kosmeta Zvonko i Žarko Veselinović, ali i drugi pojedinci i preduzeća koja se dovode u vezu s njima. Razlozi zbog kojih su dospjeli na neslavnu listu su, kako se navodi, podmićivanje političara, pranje novca i šverc.

Vlast u Srbiji negirala je veze s njima, ali šalje poruku upozorenja.

- Plašim se da ćemo takav papir da dobijemo za neke u regionu na mnogo višim funkcijama. Sve što dobijemo sa bilo kojim pokazateljem da je neko izvršio krivično djelo, naši organi će biti spremni da to provjere - naveo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sankcijama, SAD blokira imovinu pojedinaca, a svojim državljanima zabranjuje da sarađuju sa onima koji se nalaze na listi.

Prve sankcije za Zapadni Balkan uvedene su uoči dvodnevnog onlajn Samita za demokratiju, na kojem prisustvuje više od stotinu svjetskih lidera.

Među njima i Vučić. Na Samitu nema Rusije, Kine, Mađarske, a ni BiH.

I to je, ocjenjuje politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, pokazatelj da se prave nove podjele u svijetu. Posezanje za sankcijama za Kesića je priznanje velike krize američke diplomatije.

Tako se, kaže, zaustavlja bilo kakva mogućnost da se problemi riješe razgovorom.

- Prijetnja i mogućnost da se donesu sankcije može biti korisno u nekim slučajevima, čim se one donesu, to je priznanje da je diplomatija propala i da nema razgovora osim kroz nasilje i kroz pritisak koji dovodi sagovornike do pozicije da ako su vitalni nacionalni interesi ili državni u pitanju, nema prostora za popuštanja - istakao je Kesić.

Cilj je destabilizacija i zaustavljanje razvoja u zemljama regiona. U takvoj situaciji moraju se pronaći mehanizmi za suprotstavljanje pritiscima, kojih će biti sve više - ocjenjuje politički analitičar Stevica Deđanski.

- Ne može da se ukida Republika Srpska. Oni koji to kažu ispadnu problem. Nisu oni problem. Mi samo poštujemo Dejtonski sporazum, međunarodno pravo. Ista varijanta je i za Srbiju. Mi kažemo da nećemo da priznamo Kosovo i šta je tu problem. Isto se poštuje međunarodno pravo, ne može da se prizna, ako možete bez nas, zašto nas pitate. Tako da će pritisaka biti i dalje - precizirao je Deđanski.

Sudeći prema najavama američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona lista sankcionisanih biće proširena.

To je, kako kaže, način borbe američke administracije protiv korupcije.

- Lista koja je juče objavljena je globalna lista, koja se odnosi na one koji su uključeni u koruptivne aktivnosti i u najgora kršenja ljudskih prava. Puno je onih koji su na listi, uključujući zapadni Balkan i šire - tvrdi Nelson.

Da su sankcije spremne i za zvaničnike u BiH ranije je najavio i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. S tim u vezi, poznat je i stav zvaničnika Srpske.

Više puta naveli su da će se boriti politikama koje su u interesu Republike Srpske i da se sankcija ne plaše.

Istovremeno, uvjereni su da bi takav razvoj situacije mogao dovesti do zaoštravanja već uzavrele političke scene u BiH.