latinica  ћирилица
09/02/2022 |  16:56 ⇒ 17:25 | Autor: SRNA

Košarac: Diplomatskom notom obavijestiti Hrvatsku

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara narednih dana će diplomatskim notama obavijestititi Hrvatsku da želi da eskperti iz BiH zajedno sa hrvatskim rade na ispitivanju tla Trgovske gore gdje je u planu izgradnja odlagališta nuklearnog otpada, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.
Staša Košarac -
Staša Košarac

Košarac je nakon sastanka o problemu izgradnje ovog odlagališta rekao novinarima da vjeruje da će to pitanje u tom administrativnom dijelu biti riješeno i da će konačno eksperti iz BiH moći raditi zajedno sa kolegama iz Hrvatske.

On je naglasio da je bilo riječi i o obezbjeđivanju sredstava, ali da smatra da su zdravlje ljudi i zaštita životne sredine prioriteti, a takvo je opredjeljenje i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić, federalnog ministra životne sredine i turizma Edite Đapo i ostalih koji učestvuju.

Košarac je rekao da ga raduje činjenica da je Srpska već odvojila gotovo milion KM za Trgovsku goru, dok je Đapo najavila da će FBiH raditi da budu obezbijeđena finansijska sredstva, a ima i uvjerenja da će i sa zajedničkog nivoa BiH biti obezbijeđen dio sredstava, koja ne smiju biti upitna za Trgovsku goru i eksperte.

- Model koji ćemo sigurno zagovarati do kraja mjeseca sa entitetskim premijerima jeste trećina Republika Srpska, trećina FBiH i trećina zajednički nivo - rekao je Košarac, koji vjeruje da će za desetak dana to pitanje adekvatno rješiti sa entitetskim premijerima.

Prema njegovim riječima, danas ih je Tegeltija uvjerio da će do kraja marta biti definisana mapa puta pravnog djelovanja BiH.

Košarac je istakao da vjeruje da će moći konačno polovinom aprila imati tu verziju i pripremati eventualne nadležne institucije u određenim pitanjima budućeg pravnog djelovanja institucija u BiH.

- Institucije entitetskog i zajedničkog nivoa su mobilisane da ovo pitanje bude riješeno... Ne mislimo da narušavamo odnose sa Hrvatskom, ali imamo pravo da štitimo interese naših građana. Veoma je važno da se sačuva zdravlje svakog čovjeka na tom lokaliteu i da se očuva životna sredina - naglasio je Košarac.

Košarac je rekao da razumije lokalnu zabrinutost, naglašavajući da su u ekspertskom timu i predstavnici lokalnih struktura iz Republike Srpske i FBiH.

- Naš poziv je otvoren i za sve ostale koji žele da doprinesu da na adekvatan način bude dat odgovor i da zajednički spriječimo Hrvatsku u njenim namjerama - rekao je Košarac.

NEOPHODAN PROTOK KREDIBILNIH INFORMACIЈA, A TO ЈE OBAVEZA MIP-a

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori zahtijeva kredibilan protok informacija između BiH i Hrvatske, što bi trebalo da bude prioritetni zadatak Ministarstva inostranih poslova /MIP/ u Savjetu ministara.

- Iz Hrvatske dolaze različite vrste informacija. Ono što je veoma važno za nas jeste da dobijemo informacije iz zvaničnih institucija, a uloga MIP-a upravo je u tome da postoji protok informacija o tome šta radi jedna, a šta druga strana, te da omogući našim ekspertima da zajedno sa hrvatskim ekspertima rade na terenu“, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu nakon sastanka posvećenog problemu izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

On je dodao da vjeruje u ono što su zajedničke procjene u BiH - da Hrvatska očigledno to pitanje po preuzimanju evropske direktive želi da uradi potpuno jednostrano, onako kako njoj odgovara.

- Nama, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, to apsolutno ne odgovara, i zato još jednom apelujem na MIP da na adekvatan način, putem diplomatsko-konzularne mreže svaki put zagovara taj odnos pravovremenog informisanja - naglašava Košarac.

Prema njegovim saznanjima, još uvijek nije došlo do izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, ali su u toku istražne radnje nadležnih institucija Hrvatske.

On je izrazio zabrinutost što MIP u Savjetu ministara institucijama u BiH nije omogućio da i domaći eksperti uđu u taj proces.

- Zato, još jednom potpuno politički relaksirano, otvoreno, kolegijalno i humano pozivam da MIP konačno počne da sprovodi zaključke Predsjedništva BiH - poručio je Košarac.

On je podsjetio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potencirao to pitanje u Predsjedništvu, koje je potom donijelo zaključak kojim obavezuje nadležne institucije da to pitanje tretiraju kao nulti prioritet i da budu u funkciji interesa BiH, tako da se izgradnja odlagališta na lokaciji Čerkezovac ne dogodi, odnosno da se Hrvatska onemogući u toj namjeri.

- Ne rade sve institucije i ja ne želim da ćutim. Želim da sa svojim kolegama, resornim ministrima iz oba entiteta koji su veoma predani ovom poslu, kao i sa članovima Ekspertskog tima koji su, takođe, veoma posvećeni, mobilni i motvisani, ovaj zajednički posao uradimo na najbolji mogući način - naglasio je Košarac.

Košarac je ponovio da smatra da je veoma važno da postoji kredibilan protok informacija u vezi sa problemom izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

On je podsjetio da je BiH potpisnica EKSPO konvencije i da želi da o svim potezima Hrvatske obavijesti EU, ali da pri tome ne želi da remeti dobre odnose sa Hrvatskom.

- Naše je legitimno pravo da brinemo o zdravlju svakog našeg čovjeka, kao i o zaštiti prirodne sredine, mi i od toga nećemo odustati - poručio je Košarac.

Na ovom sastanku koga je zakazao predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, osim Košarca, učestvovali su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i federalni ministar životne sredine i turizma Edita Đapo.

Sastanku su prisustvovali i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko i predsjedavajući Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru Emir Dizdarević i Željko Bogut.

Hrvatska namjerava da na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, odlaže, a potom i skladišti radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad.