latinica  ћирилица
31/03/2022 |  13:48 | Autor: TANЈUG

Erdogan: Turska spremna da garantuje za Ukrajinu

Turska je spremna da principijelno garantuje za Ukrajinu, ali detalji takvog formata treba da se razrade, izjavio je danas turski predsjednik Tajip Erdogan i dodao da je odluka Moskve da ublaži obim operacija u blizini Kijeva i Černihiva "zaista važna".
Redžep Tajip Erdogan, pregovori u Istanbulu (Foto:  EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE) -
Redžep Tajip Erdogan, pregovori u Istanbulu (Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Turska je članica NATO-saveza i dijeli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru, ima dobre veze sa obje zemlje i ponudila je da posreduje u konfliktu. Ankara podržava Ukrajinu, ali se protivi sankcijama Moskvi, a ove sedmice je bila domaćin direktnih pregovora dvije strane.

Erdogan je rekao na letu iz Uzbekistana da su razgovori u Istanbulu, gdje je Ukrajina predala Rusiji pisane prijedloge za okončanje rata, dali "značajan zamah" ovom procesu.

Turski predsjednik je dodao da će ponoviti ponudu predsjednicima Ukrajine i Rusije Vladimiru Zelenskom i Vladimiru Putinu da razgovaraju.

- Kada je riječ o garancijama, mi možemo da budemo jedna od zemalja koje će garantovati za bezbjednost Ukrajine, spremni smo za to u principu, ali naravno detalje treba razraditi - rekao je Erdogan, a prenosi stanica NTV.