latinica  ћирилица
07/04/2022 |  16:10 ⇒ 16:59 | Autor: RTRS

Finansijska podrška korisnicama prava iz socijalne zaštite

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim se predviđa povećanje iznosa prava na ličnu invalidninu, na novčanu pomoć i na dodatak za njegu i pomoć drugog lica, a koja korisnici ostvaruju na osnovu ovog zakona.
Vlada Srpske (Foto: Vlada Srpske) -
Vlada Srpske (Foto: Vlada Srpske)

Ovim prijedlogom predviđeno je da se povećaju procenti za utvrđivanje visine iznosa ovih prava i to na način da iznose - novčana pomoć za pojedinca 17 odsto od osnovice, za porodicu sa dva člana 22 odsto od osnovice, porodicu sa tri člana 27 odsto od osnovice, porodicu sa četiri člana 30 odsto od osnovice i za porodicu sa pet i više članova 33 odsto od osnovice.

Kod dodatka za pomoć i njegu drugog lica predviđeno je povećanje na 22 odsto od osnovice za lice koje cjelodnevno i u potpunosti zavisi od drugog lica u zadovoljavanju osnovnih životnih i fizioloških potreba, i koje nije u mogućnosti da uz upotrebu bilo kojih pomagala samo zadovolji te potrebe.

Za lice kojem je neophodna djelimična pomoć drugog lica u zadovoljavanju osnovnih životnih i fizioloških potreba predviđeno je povećanje na 11 odsto od osnovice, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o načinu ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć u jedinicama lokalne samouprave, po kojoj će svi građani Srpske, koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, moći da dobiju tu pomoć.

Odlukom se uređuje način ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć u jedinicama lokalne samouprave, za koje nije osnovana kancelarija Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o utvrđivanju opšteg interesa u svrhu izgradnje javne saobraćajnice u skladu sa važećim Regulacionim planom za prostor između Bulevara Vojvode Stepe Stepanovića, Ulice Veljka Mlađenovića, ograde kompleksa Incela i desne obale rijeke Vrbas u Banjaluci.

Vlada Srpske donijela je i Odluku o utvrđivanju opšteg interesa u svrhu izgradnje mosta u naselju Rekavice /Kaluđerice/ u Banjaluci.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi, koji će biti upućen u Narodnu skupštinu na razmatranje po hitnom postupku.

Rezultati analize primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske pokazali su da je potrebno izvršiti intervencije u Zakonu radi određivanja novog početnog iznosa plate radnika, usklađivanja sa novom metodologijom za obračun plata, kao i pojednostaviti procedure za podnošenje zahtjeva za podsticaj za povećanje plate, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada je usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2022-2024. godina.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o potrebi finansiranja uvođenja novog sistema fiskalizacije u Srpskoj.

Novim zakonom o fiskalizaciji stvoren je pravni osnov za cjelokupnu izmjenu u tehničkom smislu dosadašnjeg sistema kontrole prometa putem fiskalnih kasa, na osnovu čega postojeći fiskalni sistemi moraju biti zamijenjeni novim sistemima.

Vlada Republike Srpske donijela je i odluku da iz sredstava namijenjenih za javne investicije za ovu godinu izdvoji 6.616.152 KM za nastavak čišćenja meliorizacione mreže na dijelu teritorije poplavnog područja na teritoriji grada Gradiška, dok će 121.000 KM biti izdvojeno na dodatno finansiranje izgradnje i opremanja dječijeg vrtića u opštini Јezero, koji je dijelom finansiran sredstvima iz donacije Srbije.

 Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o raspodjeli sredstava za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju školskih objekata u Srpskoj kojom su planirana ulaganja u ukupnom iznosu od dva miliona KM u osnovne škole u Republici Srpskoj.

Opširnije pročitajte OVDЈE.