latinica  ћирилица
07/04/2022 |  17:36 ⇒ 17:39 | Autor: TANЈUG

Evropski parlament traži embargo na sve ruske energente

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju kojom se traže dodatne kaznene mjera protiv Rusije, uključujući “hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, uglja, nuklearnog goriva i gasa".
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK) -
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK)

Rezolucija je usvojena sa 513 glasova "za", 22 "protiv" i 19 uzdržanih, objavljeno je na veb sajtu Evropskog parlamenta.

Pooštravanje sankcija bi trebalo da bude praćeno planom za obezbjeđenje sigurnog snabdijevanja EU energijom, kao i strategijom za “povlačenje sankcija ukoliko Rusija preduzme korake ka obnavljanju nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i potpunog izlaska njenih trupa sa teritorije Ukrajine“.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su lidere EU da isključe Rusiju iz G20 i drugih multilateralnih organizacija, poput UNHRC-a, Interpola, Svjetske trgovinske organizacije, Uneska i drugih, ocjenjujući da bi to “bio važan signal da se međunarodna zajednica neće vratiti na uobičajene odnose s agresorskom državom“.

Da bi sankcije bile djelotvornije, EP poziva na isključivanje ruskih banaka iz SWIFT sistema, na zabranu ulaska svim plovilima povezanim sa Rusijom u teritorijalne vode EU i njihovo pristajanje u lukama, kao i zabranu drumskog teretnog transporta iz i u Rusiju i Bjelorusiju.

Evropski poslanici zahtijevaju i zapljenu “sve imovine koja pripada ruskim zvaničnicima ili oligarsima povezanim sa režimom (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, njihovim zastupnicima i poslanicima“, a isto to traže i za zvaničnike i osobe povezane sa režimom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

U rezoluciji se navodi umiješanost Bjelorusije u rat u Ukrajini i zahtijeva da prema Minsku budu primijenjene iste sankcije kao protiv Rusije kako bi se, kako se navodi, "zatvorile sve rupe koje bi Putinu omogućile da upotrebi pomoć Lukašenka za zaobilaženje sankcija".

U zasebnoj odluci, Evropski parlament je podržao planove za ubrzanje dopune rezervi gasa u Evropi, tako da domaćinstva i preduzeća imaju dovoljno gasa za sljedeću grejnu sezonu.

O prijedlogu, koji je EP usvojio po hitnoj proceduri, sada će se pregovarati sa ministrima zemalja članica EU.