latinica  ћирилица
25/04/2022 |  18:04 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Guteres i Erdogan o diplomatskom rješenju ukrajinske krize

Generalni sekretar UN Antonio Guteres i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas u Ankari o naporima za diplomatsko rješenje situacije u Ukrajini i otvaranje humanitarnih koridora, saopšteno je iz UN.
Guteres i Erdogan - sastanak (FOTO: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H) -
Guteres i Erdogan - sastanak (FOTO: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H)

- Generalni sekretar je izrazio podršku diplomatskim naporima Turske oko specijalne operacije u Ukrajini. Guteres i turski predsjednik potvrdili su hitnu potrebu za funkcionalnim koridorima za evakuaciju civila i dostavu ključne pomoći ugroženom stanovništvu - navodi se u saopštenju.

Iz UN su istakli da su Guteres i Erdogan potvrdili zajednički cilj koji podrazumijeva da što prije bude pronađeno rješenje situacije u Ukrajini, te stvoreni uslovi za pomoć civilima.

Generalni sekretar UN i turski predsjednik su, takođe, razgovarali o uticaju operacije u Ukrajini na regionalna i globalna pitanja, uključujući energente, hranu i finansije.

Sastanak Erdogana i Guteresa održan je u predsjedničkoj palati u Ankari i trajao je 70 minuta.

Guteres će sutra otputovati u Moskvu, gdje će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Generalni sekretar UN će u četvrtak, 28. aprila, posjetiti Ukrajinu.