latinica  ћирилица
26/04/2022 |  08:41 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Guteres danas sa Putinom i Lavrovom u Moskvi

Generalni sekretar UN Antonio Guteres razgovaraće danas u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, povodom ruske specijalne vojne operacije koja je u toku u Ukrajini.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Situacija u Ukrajini vjerovatno će biti glavna tema diskusija u Moskvi, gdje će Guteres doputovati iz Turske, nakon jučerašnjeg sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslva Andrej Rudenko izjavio je ranije danas da Moskva očekuje da se sa Guteresom razgovara o situaciji u Mariupolju i području čeličane "Azovstal".

Portparol UN Farhan Hak potvrdio je juče da se od Guteresa očekuje da pokrene pitanje situacije u Mariupolju tokom posjete Moskvi i Kijevu, podsjeća Sputnjik.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da prekida sukobe kod "Azovstala" kako bi se omogućio izlazak civila, ukoliko ih ima, iz zone sukoba.

Guteres je prošle sedmice pozvao na četvorodnevnu pauzu u Ukrajini od Velikog četvrtka do kraja nedjelje, pravoslavnog Vaskrsa, kako bi se civilima omogućio izlazak, a humanitarnim konvojima pristup Donjecku, Lugansku, Mariupolju i Hersonu.

On će nakon sastanka sa Putinom i Lavrovom otputovati u Kijev, gdje će se sastati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.