latinica  ћирилица
26/04/2022 |  14:46 ⇒ 14:59 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Zapad koristio Ukrajinu za obuzdavanje Rusije

Situacija nastala u Ukrajini u velikoj mjeri je rezultat neograničenog širenja NATO-a, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.
Antonio Guteres i Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV / POOL) -
Antonio Guteres i Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV / POOL)

Vidimo, i o tome sam danas detaljno govorio našem kolegi i prijatelju Antoniju Guteresu, da se ova situacija u velikoj mjeri akumulirala i da se u odlučujućem kontekstu desila kao rezultat politike naših američkih kolega i njihovih saveznika za neograničeno širenje NATO-a, uspostavljanje unipolarnog svijeta, istakao je Lavrov.

- Što se tiče konkretno našeg geopolitičkog prostora, sve je to rađeno u interesu obuzdavanja Rusije i upravo u te svrhe, dosljedno, sve ove duge godine Ukrajina je korišćena kao odskočna daska za razdražavanje i obuzdavanje naše zemlje. Konkretno, podsticana je aktivnost ukrajinskog rukovodstva na promovisanju zakona koji zabranjuju ruski jezik, medije na ruskom jeziku, rusku kulturu i, uopšte, sve rusko. Paralelno sa tim, zakonski su utvrđivani koraci koji promovišu nacističku teoriju i praksu - rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao i da su razgovori bili fokusirani na situaciju na evropskom kontinentu, uključujući događaje oko Ukrajine, LNR i DNR.

- Situacija se tamo nije razvila danas ili juče. Veoma smo zahvalni generalnom sekretaru i njegovom timu što su razumjeli potrebu da se situacija u Ukrajini i oko nje ne razmatra izolovano od procesa na svjetskoj sceni, već u kontekstu ovih procesa, tendencija koje se akumuliraju i koji nisu uvijek u skladu sa idealima UN i nisu uvijek u skladu sa principima sadržanim u Povelji UN - dodao je Lavrov.

Kako je naveo, svijet sada doživljava trenutak istine, odlučuje da li će čovječanstvo živjeti na osnovu Povelje UN ili će se povući pred diktatom izdvojene strane sa grupom satelita.
 
- Smatram da se ovakav razgovor ne može vječno odlagati. Sada smo u fazi razvoja međunarodnih odnosa kada dolazi trenutak istine: ili svi prihvatamo da neko sam sa grupom svojih satelita odlučuje kako će čovječanstvo živjeti, ili će čovječanstvo živjeti na osnovu Povelje UN. To je, zapravo, veoma jednostavan izbor - istakao je Lavrov.