latinica  ћирилица
28/04/2022 |  17:54 ⇒ 18:01 | Autor: RTS

U bugarskoj vladi tvrde da mogu bez ruskog gasa, predsjednik Radev kaže da su cinični

Cijena koju Bugarska očekuje da dobije za nove količine gasa mogla bi da bude mnogo bolja od "Gaspromove", poručuje bugarski ministar finansija koji ističe da neće biti nestašica gasa. Predsjednik Bugarske Rumen Radev smatra potez vlade ciničnim. pišu Rojters i Novinite, a prenosi RTS.
Benzinske pumpe u Bugarskoj (Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV) -
Benzinske pumpe u Bugarskoj (Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Bugarski ministar finansija Asen Vasiljev rekao je da ta zemlja može da nadoknadi gas koji inače dobija od Rusije preko drugih izvora, kao i da neće biti nestašice gasa naredne zime.

"Gasprom" je juče obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer nisu htjele da za gas plate u rubljama.

Bugarska godišnje potroši tri milijarde kubnih metara gasa, a više od 90 odsto ovog energenta dolazi baš iz Rusije.

- Kompletnu rusku isporuku možemo nadomjestiti preko južnog gasnog koridora, uz dostave iz Grčke i Turske, i taj plan se upravo sada sprovodi - rekao je Vasiljev novinarima u Briselu.

Dodao je da Sofija nikada nije narušila ugovor koji je imala sa "Gaspromom", već da je on jednostrano prestao da ga ispunjava.

- Ono što je Brisel veoma jasno stavio do znanja je da su plaćanja u suprotnosti sa sankcijama Rusiji, tako da nema šanse da platimo na način na koji "Gasprom" to zahtijeva - rekao je Vasiljev.

Prema njegovim riječima, cijena koju Bugarska očekuje da dobije za nove količine gasa mogla bi da bude mnogo bolja od "Gaspromove".

Sa politikom vlade u Sofiji ne slaže se predsjednik bugarske Rumen Radev. On je tokom posjete Španiji rekao da je "cinično da energetski najsiromašnija država EU, sa najsiromašnijim stanovništvom" obećava da će naći neko drugo rješenje i da će "platiti više".

- Oni koji mogu da priušte da plate više i koji donose odluke moraju da razmišljaju o onima koji to ne mogu da učine - rekao je Radev.

Da podsjetimo, Vasiljev je ranije izjavio da Bugarska neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje, uključujući i Srbiju.