latinica  ћирилица
03/05/2022 |  16:05 ⇒ 20:03 | Autor: Agencije

Putin: Moskva otvorena za dijalog, Kijev nespreman

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu da je Moskva otvorena za dijalog sa Ukrajinom, ali da Kijev nije spreman za ozbiljan rad, saopštio je Kremlj, a prenosi TASS.
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK) -
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK)

Dvojica lidera razgovarala su telefonom o situaciji u Ukrajini.

Putin je informisao Makrona o oslobađanju Mariupolja i evakuaciji civila iz čeličane "Azovstal" u skladu sa dogovorom sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, navodi se u saopštenju iz Kremlja.

Države EU ignorišu ratne zločine ukrajinskih snaga i bombardovanje gradova i sela u Donbasu, rekao je Putin Makronu.

Ruski predsjednik je dodao da je ugroženost globalnog snabdijevanja hranom prije svega posljedica sankcija koje je uveo Zapad, dodaje se u saopštenju.

Makron je u telefonskom razgovoru sa Putinom izrazio spremnost da sarađuje sa međunarodnim organizacijama i pomogne ukidanju ruskog embarga na izvoz ukrajinske hrane preko Crnog mora, saopšteno je danas iz Јelisejske palate.

Makron je, navodi se, ponovio da je u Ukrajini potreban prekid vatre, kao i da je rekao Putinu da je duboko zabrinut zbog situacije u Donbasu i Marijupolju, prenosi Rojters.

- Pozvao sam Rusiju da ispuni svoju međunarodnu odgovornost kao članica Savjeta bezbjednosti UN tako što će zaustaviti ovaj razorni napad - naveo je Makron.

TAS S je prenio da je telefonski razgovor Makrona i Putina trajao duže od dva sata.

Ovo je prvi razgovor dvojice lidera otkako je Makron ponovo izabran za predsjednika Francuske 24. aprila.