latinica  ћирилица
17/05/2022 |  18:08 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Iz Evrope poručuju: Neutralnost nije u skladu sa evropskom budućnošću (VIDEO)

Evropa isključiva - neutralnost nije u skladu sa evropskom budućnošću. Nakon sastanka šefova diplomatija u Briselu, Žozep Borelj pozvao je zemlje Zapadnog Balkana da Rusiji uvedu sankcije. Osim BiH, i Srbija je na listi zemalja koje to nisu učinile.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Iako se od Beograda ultimativno traži da politiku uskladi sa evropskom, Aleksandar Vučić izričit - od samostalne i moralne politike i poštovanja međunarodnog prava, neće odustati.

Pritiske trpe i Srpska i Srbija. Prva, jer je srpskim zvaničnicima Britanija uvela sankcije, a druga - zbog Kosmeta.

Skoro tri mjeseca traje specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Isto toliko Banjaluka i Beograd su pod pritiscima Zapada. Umjesto svrstavanja na jednu stranu, Srbija se pozivajući na međunarodno pravo, još odupire principu sile, kojem pribjegava čitava Evropa. Za to vrijeme, Brisel ne prihvata opravdanja. Traži usklađivanje politika sa Evropskom unijom.

- Ministri spoljnih poslova Evropske unije izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU, da se posvete zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je prije moguće, da ubrzaju svoje usklađivanje i primijene sankcije - naveo je Žozep Borelj, šef diplomatije EU.

Ultimatum stiže dan nakon što je Aleksandar Vučić istakao da ostaje na kursu samostalne i moralne politike i da neće pribjeći potezima koji bi proizveli štetu srpskom narodu.

- Da pribjegnemo promjeni politike Srbije, može, samo uz pištolj u sljepočnicu i to ne moju, nego našoj djeci. Meni da prijete to me ne interesuje, ne mogu mi ništa - poručio je Vučić.

Neuvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji, Srbija plaća ogromnu cijenu, a od Beograda se traži i da pristane na opciju kojom bi samoproglašeno Kosovo postalo dio Savjeta Evrope.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić podsjetila je da Priština brutalno krši ljudska prava i demokratske postulate, pa od zemalja Grupe sedam i Kvinte očekuje da ne podrže zahtjev samoproglašenog Kosova.

Ofanzivu protiv Srbije predvode zapadne sile, a u zaštiti svojih interesa ona ne smije odustati - ocjena je analitičara. Smatraju da bi naredni korak Srbije trebao da bude povlačenje priznanja samoproglašenog Kosova od novih država.

Beograd je već nagovijestio da su na taj potez spremne četiri zemlje, a moglo bi ih biti i više.

- Ako je Beograd ćutljiv, kooperativan, pokoran onda će nam oni to uraditi. Ako shvate da će Beograd reagovati burno, da guraju Srbiju potpuno od sebe možda se u ovom momentu i uzdrže od takvih poteza. Ako smo snishodljivi, samo prizivamo nove nesreće. Vidimo primjer Sjeverne Makedonije, i ime su promijenili, odrekli su se značajnog dijela svog identiteta i šta su dobili - ništa. Ako mi popustimo pred zahtjevima zapadnih sila ništa nećemo dobiti, a sve će nam uzeti - upozorio je Dragomor Anđelković, politički analitičar.

Članice Evropske unije, SAD, Velika Britanija, Australija, Јapan, Јužna Koreja - jedna za drugom smjenjivale su se u sankcionisanju Rusije.

U namjeri da rusku ekonomiju dovedu do kraha, nisu uvidjeli da će takvi potezi biti kontraproduktivni.

Rusija nije ostala dužna, a ono što bi moglo biti najbolnije po ostatak svijeta, jeste, uskraćivanje energenata.

Srbija tu, za sada, nema poteškoća, ali je svjesna da bi moglo doći do problema u snabdijevanju hranom.

Ako se tome dodaju i njeni nacionalni interesi, istorijske veze sa Moskvom, jasno je zbog čega Beograd oprezno postupa u vrijeme novih sukoba.