latinica  ћирилица
28/05/2022 |  08:00 ⇒ 16:24 | Autor: RTRS

Јovanović: Inflacija u Grčkoj velika, ali očekuje se odlična turistička sezona (VIDEO)

Iako je inflacija oko 10 odsto, svi vjeruju da će turistička sezona u Grčkoj biti uspješna, istakla je Јelena Јovanović, šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Јelena Јovanović - Foto: RTRS
Јelena ЈovanovićFoto: RTRS

- Grčka zavisi 39 odsto od ruskog gasa, ali neki izvori kažu da to ide i do 45 odsto, što je svakako velika zavisnost od jednog dobavljača, i sve oko Ukrajine svakako se osjeti u životu običnog stanovnika Grčke - naglasila je Јovanović.  

Inflacija iznosi 10 odsto.

- Hljeb je sa 80 centi skočio na 1,2 evra, Ulje je 5-6 evra, poskupila je električna energija, kao i naftni derivati. Očekuju se mjere Vlade kako bi se zaustavila inflacija - istakla je Јovanović.

Ipak, optimizma ne manjka, Grci očekuju odličnu turističku sezonu.

- Cijene usluga u turizmu nisu toliko skočile u odnosu na prethodne godine. Žele da privuku što veći broj turista, jer grčki budžet puni se čak 25 osto od turizma, i očekuje se da sezona bude u rangu kao prije pandemije virusa korona, 2019. godine - dodala je Јovanovićeva.

Očekuje i veliki broj turista iz Republike Srpske.

- Nakon dvije godine ponovo ne treba nikakav dodatni dokument izuzev pasoša. Dakle očekujemo turiste iz Srpske, bez ikakvih dodatnih epidemioloških mjera - istakla je Јelena Јovanović.