latinica  ћирилица
19/07/2022 |  15:05 ⇒ 17:10 | Autor: ATV

Borba za život Relje Bokana: Roditelji apeluju za pomoć

Relja Bokan, ima nepune dvije godine, a od prvog dana svog rođenja vodi bitku za život.
Borba za život Relje Bokana (Foto: atvbl.rs) -
Borba za život Relje Bokana (Foto: atvbl.rs)

Hidrocefalus, bila je dijagnoza koja je Relji ustanovljena zbog prijevremenog rođenja.

Narodski rečeno, došlo je do izliva krvi u mozak i od tada za majku Mirelu i oca Davora kreće hod po mukama pun ljubavi za ono najmilije što imaju.

Preko svojih malih, dječijih, pleća Relja je pregrmio već nekoliko teških operacija, ali borbi se ne nazire kraj.

Usljed oštećenja centralnog očnog nerva pojavilo se sljepilo, a potom i jedan od najtežih oblika epilepsije "West sindrom".

Februara ove godine, u Njemačkoj, operativnim zahvatom, ugrađen mu je i šant (hidrocefalna pumpica), ali je prošle sedmice došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja.

- Relja je bio na ivici smrti zbog serije epileptičnih napada koji su ga zadesili. Nakon što je hospitalizovan, na CT snimku je ustanovljeno da je došlo do pomjeranja šanta i još nekih komplikacija koje mogu životno da ga ugroze. Ljekari iz Njemačke koji su pregledali CT snimak rekli su da hitno mora da se uradi magnetna rezonanca i novi operativni zahvat na klinici u Frankfurtu - priča Reljina majka Mirela.

Najveći problem su finansije neophodne za liječenje, ne kriju Mirela i Davor. Oboje bez stalnog zaposlenja, posvećeni svojoj životnoj borbi, dovijaju se na raznorazne načine da pronađu novac neophodan za liječenje. Na "zapadu" za takve probleme ne mare. Vrata klinike otvaraju se tek kada novac legne na račun.

- Mi sada moramo da uplatimo novac na predračun koji smo dobili, a koji iznosi 24.533 evra. To je uslov da nas prime na kliniku i da otpočnu liječenje. Koliko će dalje liječenje koštati i koliko ćemo još novca morati da platimo, mi ne znamo. Sada nam je najbitnije da platimo predračun i da nas prime u kliniku jer nam je Relja u jako lošem stanju. Svaki sat nam je bitan, a ne dan. Mi smo uspjeli da uz pomoć prijatelja skupimo dio novca, ali nam nedostaje oko 4.000 evra za predračun - kroz suze priča Mirela.

Relja u Frankfurtu, sa svojim roditeljima, sada proživljava novu, moža do sada i najtežu svoju bitku.

Mirela i Davor ne žele da kukaju, i hrabro se nose sa svim nedaćama, uvjereni da će na kraju Relja izaći kao pobjednik. Ipak, svaka im je pomoć dobrodošla.

Svi oni voljni da pomognu mogu to da urade uplatom na žiro račun:

Atos Bank, na ime Mirela Rogić: 5672-4450-0013-8935

NLB Banka, na ime Davor Bokan: 5620-9980-8372-1213 

Uplate iz inostranstva: NLB Banka: IBAN: BA395620998135119088, Davor (Milan)Bokan, 28.04.1982., Ravnogorska 16, 78000 Banjaluka 

SWIFT BIC: RAZBBA22, NLB Banka a.d. , Milana Tepića 4, 78000 Banja Luka , Bosnia and Herzegovina

SWIFT BIC: LJBASI2X, NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. , Ljubljana, Slovenia 

SWIFT BIC: CONARS22 , NLB BANKA A.D. , Belgrade, Republic of Serbia