latinica  ћирилица
27/08/2022 |  10:26 | Autor: SRNA

Virus korona i dalje ima nepredvidivu evoluciju

Virus korona i dalje ima nepredvidivu evoluciju, čemu ide u prilog i široko rasprostranjena cirkulacija i intenzivi prenos kod ljudi, rekla je Srni načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir.
Institut za javno zdravstvo - Foto: RTRS
Institut za javno zdravstvoFoto: RTRS

Vukmireva je dodala da je zbog toga teško donositi prognoze o tome kako će se pandemija dalje odvijati.

- U ovom trenutku omikron podvarijante BA.4 i BA.5 uzrokuju porast kovid-19 slučajeva, te se i u narednom periodu očekuje njihova cirkulacija - istakla je Vukmireva.

Ona je naglasila da pojava novih varijanti ovog virusa koje se brže prenose ili imaju sposobnost da izbjegavaju prethodno stečeni imunitet, u kombinaciji sa slabljenjem zaštite stečene prirodnom infekcijom ili vakcinacijom, može dovesti u budućnosti do novih talasa.

- Tada dolazi do povećane transmisije virusa i povećanja broja oboljelih, a posljedično i do povećanja hospitalizacija - rekla je Vukmireva.

Prema njenim riječima, ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primarne vakcinacije, kao i da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim starosnim grupama.

Postoje dokazi, kako je rekla, i o tome da primjena dodatne doze poboljšava nivo zaštite, zbog čega se preporučuje vakcinacija četvrtom dozom vakcine, i to posebno određenim kategorijama.

Vukmireva je poručila da za sada nema preporuka za nove mjere koje bi se odnosile na bilo koji segment društva.

- U protekloj sedmici registruje se pad broja novih potvrđenih slučajeva oboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je broj hospitalizacija i dalje u blagom porastu, a bilježi se diskretan rast broja smrtnih ishoda u odnosu na prethodnu sedmicu - rekla je Vukmireva.

Ona je naglasila da je u posljednje tri do četiri sedmice vidljiv približno jednak procenat pozitivnih uzoraka u odnosu na testirane sa tendencijom postepenog opadanja.