latinica  ћирилица
10/09/2022 |  07:43 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Vučić: Novi prijedlog bi trebalo da dovede do rješenja problema na KiM (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predsjedavao je danas sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj su razmatrani situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbjednost u energetskom sektoru.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Tara Radovanović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Tara Radovanović)

Vučić je poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koja je trajala nešto manje od sat vremena, rekao da se razgovaralo o težini situacije u kojoj se Srbija danas nalazi.

- Na sjednici smo govorili i napravili analizu stanja i pozicije Srbije i Srba na Kosmetu, posebno nakon jednostranih odluka Prištine. Razgovarali smo i o procjeni bezbjednosne situacije u vezi sa paradom - rekao je Vučić.

Vučić je podsjetio da je sinoć obavio dvosatni razgovor sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i sa savjetnicima za spoljnu i bezbjednosnu politiku Republike Francuske i Savezne Republike Njemačke, Emanuelom Bonom i Јensom Pletnerom.

- Dobili smo od njih prijedlog potpuno nove armature pregovora u Briselu, a koji bi trebalo da dovedu do skorog, a konačnog rješavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- Taj razgovor svakako nije bio nimalo lak. Predstavnici najmoćnijih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske , smatraju, pod jedan, da u uslovima kada postoji rat u Evropi, nisu potrebni novi sukobi i da je važno doći do što bržeg rješenja -kaže Vučić.

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost (Foto: Tanjug/ Tara Radovanović)

Oni smatraju, kaže Vučić, da, u uslovima kada postoji rat u Evropi, nisu potrebni novi sukobi i zato je potrebno brzo rješenje, a velike zapadne sile plus Turska, žele rješavanje "problema" na Kosovu i Metohiji".

- Tako bi njima bilo mnogo lakše da pruže odgovor Vladimiru Putinu po pitanju pravnog presedana i davanja "nezavisnosti" Kosovu - kazao je Vučić, a mi smo postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja u prošlosti - objašnjava on.

Vučić je upozorio i da na sjeveru Kosova niču nelegalne baze takozvane kosovske policije.

- Divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja i po članu 9 Briselskog sporazuma Kosovska policija na sjeveru pripada direktoratu Sjever, a u kojem 99 odsto pripadnika moraju da budu Srbi - kazao je on.

Kako je naveo, u svim ovim akcijama ne obavještavaju Srbe, ne obavještavaju četiri gradonačelnika, a izjavljuju da kontrolišu Gazivode, iako se nalazi na teritoriji jedne od četiri srpske opštine.

- Ne postoji pravna norma koju nisu pogazili i strani predstavnici to znaju - kazao je Vučić.

Naveo je da se razgovaralo o energetskoj krizi i bezbjednost, što je od presudnog značaja za predstojeći priod jeseni i zime.

SAD šalju vojnu pomoć regionu, ali ne i Srbiji - šta to znači

Predsjdnik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će SAD uputiti novu tranšu vojne pomoći za “odbranu od ruske agresije“, ali i zemljama u okruženju, među kojima nije Srbija, rekavši da može samo da se zapita šta će poslije toga od njih da traže.

- Šalju pomoć Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, i tzv. Kosovu. Pa se sada pitam, šta će nama poslije toga da govore i da traže, i Amerikanci, i svi iz okruženja - rekao je Vučić.

Na ovom spisku, nema samo jedne zemlje - Srbije, ukazao je Vučić, u obraćanju novinarima poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Stopa nezaposlenosti 8,9 odsto - najniža u istoriji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je stopa nezaposlenosti u našoj zemljii 8,9 odsto što je, kako je istakao, najniža stopa nezaposlenosti u istoriji Srbije.

Vučić je kazao da je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu veoma visoka i da iznosi 50,9 odsto.

- Stopa nezaposlenosti je 8,9 odsto, to je najniža stopa nezaposlenosti uz metodologiju koja nam ne odgovara po tom pitanju jer nam ne računaju sezonske radnike kao zaposlene. Bez obzira na to, ovo je najmanja stopa nezaposlenosti u Srbiji u njenom savremenom periodu, što će reći u njenoj istoriji - kazao je Vučić.

MUP će četiri dana prije planiranog održavanja Prajda donijeti odluku

- Zabrinuti smo za bezbjednosnu situaciju i težinu situacije u kojoj se zemlja nalazi, MUP će 96 sati prije planiranog skupa Evroprajda donijeti odluku o okupljanju na otvorenom prostoru - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da niko neće da se igra ili sprda sa svojim građanima, da se zabranjuje manfestacija zbog majmunskih boginja, "da se unižavaju ljudi koji su nam braća, sestre, djeca".

- Mi smo zabrinuti za bezbjednosnu situaciju i ne razumijem neodgovornost svih onih koji su od jedne nevažne teme ili važne teme za deo društva napravili krstaški rat - rekao je predsjednik.

Dodao je da nije bilo riječi o sajber bezbjednosti, zbog “nedostatka materijala“, pa će se o tome razgovarati, kaže, naredne sedmice.

Sjednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, direktor Bezbjednosne informativne agencije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.