latinica  ћирилица
10/10/2022 |  11:54 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

Pješčane piramide u Foči nezaobilazne sve većem broju turista (FOTO)

Uz Nacionalni park Sutjesku i rijeku Taru, Foča je sve više prepoznatljiva i po pješčanim piramidama, koje su od ove godine pristupačnije zahvaljujući asfaltiranju dionice puta od Miljevine do ovog prirodnog fenomena.
Foča - pješčane piramide - Foto: SRNA
Foča - pješčane piramideFoto: SRNA

Turistička sezona u Foči je na izmaku, ali turisti ne prestaju da dolaze i koriste svaki sunčan dan Miholjskog ljeta da bi posjetili neku od brojnih prirodnih ljepota ove opštine.

Pješčane piramide - žuto crvenkasto čudo prirode, ugnijezdile su se na desetak kilometara od Foče, na starom putu prema Miljevini i Sarajevu, u rejonu sela Daničići.

Ostrvce "Divljeg zapada" usred šume prirodni je filmski studio, pa ne čudi da su ovdje snimani dijelovi njemačkog vesterna Vinetu i domaćeg filma "Kapetan Leši".

FOTO: SRNA

Turistima koji posjećuju opštinu Foča, pješčane piramide postale su nezaobilazna destinacija. Turistički duh i znatiželja doveli su do piramida i grupu od petnaestak turista iz Užica.

- Fantastično, ovo ne može da se napravi, ovo samo priroda može da uradi - oduševljena je Užičanka Marijana Milovanović.

Njen suprug Željko Milovanović navodi da bi bilo dobro da se ponovo asfaltira i krak puta od Foče do piramida, te da im je ovo prvi susret sa ovim čudom prirode kojem će se, kako je naveo, vraćati kada god budu posjećivali ove krajeve.

Za razliku od nešto lošijeg puta kojim se piramidama prilazi iz pravca Foče, iz Miljevine se do ovog mjesta stiže novim asfaltom, koji je ove godine uradila opština Foča, što je doprinijelo većoj posjeti.

Mještanin Mitar Ćuskić odrastao je pored piramida.

Kao dječak, dok je čuvajući ovce strahovao da ne upadnu u provaliju, nije mogao ni sanjati da će jednog dana ovo postati atrakcija koju obilaze turisti iz svih krajeva svijeta.

On svjedoči da je asfaltiranje dionice od Miljevine gotovo udvostručilo broj turista.

- Dok put nije bio asfaltiran, svake godine je sigurno bilo do 5.000 turista i po onakvom putu, dolazili su i autobusima, pa plaćali iz Miljevine nekog da ih doveze. Međutim, kako je asfaltiran put, ove godine siguran sam da je bilo između 7.000 i 10.000 ljudi, jer ovdje se dešavaju i vjenčanja, pa grupe snimaju spotove, piramide svakoga privuku - navodi Ćuskić.

FOTO: SRNA

Direktor Turističke organizacije Foča Spomenka Popadić ističe da turisti koji posjete područje Miljevine imaju još dosta toga da vide.

- Ovaj prirodni i geomorfološki fenomen privlači brojne turiste iz svih dijelova svijeta, ali u samoj blizini piramida je i spomenik prirode pećina Ledenjača, a takođe, biciklističkom siganlizacijom turisti mogu da posjete i vodopad Oteša - navodi Popadićeva.

Pješčane piramide nastale su prije više od 200 godina.

Za razliku od nauke koja kaže da se to desilo postepenom erozijom, mještani smatraju da su se formirale pri nekoj većoj vremenskoj nepogodi, kada je voda isprala površinski sloj, pa su iz zemlje izronili šiljci.

Kako god, usljed stalne erozije tla, one i dalje rastu i mijenjaju oblik. Osim na ovoj lokaciji, koja je odmah pored puta, pa je najposjećenija, u krugu prečnika od 300 do 500 metara postoji više ovakvih kratera, gdje su piramide još veće.

Zato bi ih, smatraju mještani, trebalo povezati i objediniti u turističkoj ponudi, te sanirati i oštećenu dionicu puta od piramida prema Foči.

Piramide najčešće posjećuju turisti koji dolaze na Taru ili u Nacionalni park "Sutjeska" ali ima i onih, navode mještani, koji i u ovakvim uslovima kampuju i ostaju po nekoliko dana.

- Ovim piramidama treba dovesti vodu i struju i osvijetliti ih. Problem je što je privatno zemljište. Kada bi se riješili imovinski odnosi, da se napravi neki manji objekat gdje bi mještani mogli da plasiraju svoje prozvode, to bi bilo od velike koriste za ovaj kraj.

Pogotovo kad bi povezali ove piramide, to bi vrvjelo, bilo bi naroda kao gore na Tari na raftingu - kaže Ćuskić.

Sulejman Hanjalić rodom je iz Daničića, a već 40 godina živi u Dubrovniku, gdje se bavi turizmom. Kad god dođe u zavičaj, obavezno obiđe piramide, za koje kaže da su ogroman turistički potencijal, koji rijetko ko u svijetu ima.

Potrebno je, smatra, stalno raditi na reklami i infrastrukturi.

- Da ljudi znaju da imaju ovakvu ljepotu. Ovo je neistražen dio turizma, a od turizma je veliki potencijal i velika zarada, samo mi to ne znamo uzeti, to nam je na dlanu - kaže Hanjalić.

On se oduševio kada je vidio da je asfaltiran put iz pravca Miljevine.

- Čim se ovako asfaltiraju putevi, turisti će rado doći, samo im treba dati prave informacije, kada ukucaju navigaciju da ih odvede tačno ovdje da vide ovu divotu - ističe mještanin Daničića sa adresom u Dubrovniku.

I u Turističkoj organizaciji su svjesni da bi dobri putevi bili najbolji zamajac razvoju turizma u Foči.

- Sigurno da je ta dionica puta, koja je urađena od Miljevine do pješčanih piramida, doprinijela, što potvrđuju i mještani, da je ove godine veći broj turista posjetio piramide.

Nadamo se da će naša lokalna zajednica, ali svakako i nadležne republičke institucije, posvetiti više pažnje našoj infrastrukturi i putevima koji su zaista veoma loši u našoj opštini - kaže Popadićeva.

Ovogodišnja turistička sezona bila je jedna od najboljih u poslijeratnom periodu, navode iz Turističke organizacije.

Turisti iz cijelog svijeta uživali su u splavarenju Tarom i obilascima bisera Nacionalnog parka "Sutjeska", a na Tari je održano i Svjetsko prvenstvo u raftingu.

Turistička oragnizacija imala je ove godine veliki broj aktivnosti, kojima je promovisala fočanske ljepote, a ovih dana organizovaće i foto-koloniju u kojoj će učestvovati fotografi iz BiH i Srbije.

- Koncept je sljedeći - fotografima koji budu boravili u našoj opštini biće omogućena posjeta svim prirodnim ljepotama i atrakcijama naše opštine. S obzirom da je pejzaž u ovom jesenjem periodu najljepši, mi ćemo te fotografije da iskoristimo i da organizujemo foto-izložbu, ali i za naše nove brošure - rekla je Popadićeva.

Vlada Republike Srpske ove godine je proglasila Park prirode Tara, pa će povezivanje same rijeke Tare i rafting kampova sa živopisnim platoom najvećeg kanjona u Evropi, nadaju se u Turističkoj organizaciji, dodatno obogatiti turističku ponudu Foče.