latinica  ћирилица
01/01/2023 |  14:56 ⇒ 15:06 | Autor: SRNA

Humanitarni broj za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama

Pozivom na M:tel humanitarni broj 1414 građani će od danas do 31. janura moći da daruju jednu KM za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u mjestu Međuvođe, opština Kozarska Dubica.
Izgradnja hrama za jasenovačke žrtve - Foto: RTRS
Izgradnja hrama za jasenovačke žrtveFoto: RTRS

Zoran Gvozden, koji je jedan od inicijatora izgradnje ovog jedinstvenog hrama u Republici Srpskoj, pozvao je sve ljude dobre volje da uzmu učešće u izradnji.

- Niko ne smije zaboraviti Јasenovac, niti bilo koje mjesto stradanja našeg naroda, bez obzira gdje danas živimo. Јednostavno izgradnja hrama svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu biće podsjetnik na to kako je naš narod mučenički stradavao - kaže Gvozden.

Gvozden je ukazao na značaj izgradnje ovog hrama u Potkozarju koje je mnogo stradalo u Drugom svjetskom ratu, kada je najveći broj djece, žena, starih i nemoćnih sa prostora Kozare, Knešpolja i mnogih drugih krajeva, poslije ofanzive na Kozari, sprovedeno kroz Međuvođe, a potom ubijeno i pogubljeno u logoru Јasenovac.

On je naveo da je u periodu od 1942. godine na području međuvođske parohije više od 700 djece odvedeno u pravcu Јasenovca i od tada im se gubi svaki trag.

- Važno je da svako od nas bude svjestan koliko je bitno da ne zaboravljamo svoju istoriju, kulturu i vjeru. Pozivam sve ljude širom svijeta, ali i institucije Republike Srpske i BiH da pomognu izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u Muđuvođu - naglasio je Gvozden.

On je rekao da se novac može uplatiti na žiro račun u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici, IBAN BA395620108047299649, SWIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Izgradnja Hrama počela je 2018. godine uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Јefrema.

Udruženje "Prometej" iz Kozarske Dubiće pokrenulo je humanitarnu akciju u kojoj se pozivom na humanitarni broj 1414 daruje jednu KM za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama.