latinica  ћирилица
11/05/2024 |  13:32 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Danilović poručio Spajiću: Nema opasnosti od povratka DPS, jer ste ih Vi već vratili

Predsjednik stranke Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović uputio je otvoreno pismo crnogorskom premijeru Milojku Spajiću koje prenosimo u cjelosti.
Goran Danilović (Foto: Tanjug/video) -
Goran Danilović (Foto: Tanjug/video)

Uvaženi predsjedniče Vlade;

Vi dobro znate da su Vaši sunarodnici Srbi, u svojoj Crnoj Gori skupo platili slobodu, ali i ključno doprinijeli demokratizaciji društva. Uradili su to uprkos pritiscima i progonu, prijetnjama i ucjenama kakvih skorije nije bilo u bilo kojoj evropskoj državi.

Srbi znaju da su pojedinci iz našeg naroda činili zločine u ratovima devedesetih godina i svjesni su da zbog toga ispaštaju svi do danas. Radili su to i pojedinci iz drugih naroda, ali te grijehove i zločine niko ne ispašta.

Srpski narod, dakle, zna i priznaje, ali je nezapamćena i strašna sramota da se po priznanjima gazi isto kao i po grobovima koje su antisrpske politike otkopale za političke potrebe. Drže ih otkrivene pred nama i našom djecom kako bismo, na kraju, jednom i za svagda, dobrovoljno i sa samoprezirom posvjedočili: "Јesmo, jesmo - svi smo mi zločinci"!

Koliko smo se god razlikovali, na kraju i politički razišli, vjerovao sam da nećete pristati na ultimatume sa strane i da za razliku od Đukanovića, Vas kao mladog čovjeka ne mogu da ucijene i uplaše pritiskom.

Da li ste, gospodine premijeru, ijednom upitali "naše partnere iz međunarodne zajednice" zašto treba izglasati "rezoluciju o međunarodnom danu genocida u Srebrenici"?

Šta su Vam odgovorili kada ste ih pitali; kako će nas to pomiriti?

Šta kažu kada ih pitate zašto datum početka građanskog rata na prostoru bivše SFRЈ ne proglasimo "međunarodnim danom svih nevinih žrtava u ratovima na tlu Evrope"? Pretpostavljam da ne kažu ništa, jer ih Vi ništa i ne pitate!
Pretpostavljam da bi bilo dobro da tako ostane i u budućnosti?

Podsjetiću Vas, takođe, da ste koliko juče odlučili i da glasate za prijem Kosova* u Savjet Evrope. Uradićete to uprkos činjenici da je bivša vlast priznala kosovsku nezavisnost mimo volje građana Crne Gore, odnosno, uz protivljenje 80 odsto stanovništva, kako je prebrojao bivši premijer Marković. Ima li, gospodine Spajiću, između Vas i njih razlike ako na isti način donosite odluke?

Šta kažu "naši i vaši evropski partneri" kada ih pitate možemo li mart 2004. da proglasimo Međunarodnim mjesecom sjećanja na žrtve kosovskog pogroma i pokušaj zatiranja Hrišćanstva na tlu Evrope"?

Šta kažu kada ih pitate o etničkom čišćenju Srba sa ondašnjeg Kosova i Metohije, ili o "Oluji"- etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske?

Pretpostavljam da ne kažu ništa, jer ih Vi ne pitate o "nevažnim stvarima"?

Gospodine Spajiću,

Podržali smo u parlamentu, bez sujete, sve Vaše prijedloge koji su bili dobri za Crnu Goru. Podržali smo bez obzira na Vaš arogantan odnos prema našoj stranci koja je prethodno sama branila pravo i pravdu ne dopuštajući da pobjednici iz avgusta 2020. rekonstrukcijama palih vlada sahrane demokratiju i moralne principe. Ipak, danas sam Vam zahvalan na toj pubertetskoj aroganciji jer ste nam otvorili oči.

Zahvalan sam i što vaši ministri progone naše članove, i to, doslovce, sa par pozicija koje su desete u upravljačkom redu.

Zahvalan sam i na tome što favorizujete islužene kadrove DPS-a jer se tako sve jasnije vidi.

Velika je greška, međutim, ako ste pomislili da će nas to ućutkati ili da će učestale, prljave i nedostojne, profesionalne istrage i prema meni proizvesti strah i moje ćutanje.

Gospodine Spajiću;

Sve će se ovo ubrzo zvati juče i niko neće zažaliti što je tako. Zapamtiće se, međutim, ovih nekoliko poteza na kojima bi Vam pozavidio i Milo Đukanović.

Bilo bi demokratski da vratite mandat građanima i da potom provjerimo ko je u pravu. Svi koji kažu da to nije pametno jer postoji opasnost da se DPS vrati zapravo brane sebe? Vi znate da je ta opasnost prošla - DPS se, zapravo, već vratio, i po dubini i po širini, a to je očigledno dio Vašeg plana.

Nažalost, vraća se i njihova bestidna politika mržnje.

Bilo bi jedino pošteno da omogućite nove izbore, jer nismo glasali samo za veće penzije i plate, nego i za dostojanstvo koje ni Đukanović nije uspio da nam uzme.

I nemojte se truditi oko Rezolucije o genocidu u Јasenovcu, jer nije isto usvojiti jednu u našoj Skupštini, a drugu u Generalnoj skupštini UN.

Nemojte se truditi, jer međunarodni partneti i komšijska Hrvatska Vam to neće dozvoliti. Zašto? Pa zato što "Vaši partneri" s više žara i bez kompromisa brane svoje zločine nego mi svoje žrtve. I nijesu to događaji za poređenje - ni u jednoj ravni. Sa Јasenovcem ne podmirujemo nikakve dugove i ne kusuramo se. Sa Јasenovcem nema političke trgovine.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore
Goran Danilović