latinica  ћирилица
11/05/2024 |  13:39 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Lozo: Srpska je nastala upravo iz pokušaja da nam se ne ponovi Јasenovac (VIDEO)

Republika Srpska nastala je upravo iz pokušaja da nam se ne ponovi Јasenovac i ta simbolička 1941. godina, rekao je istoričar Predrag Lozo u našem Јutarnjem programu.
Predrag Lozo - Foto: RTRS
Predrag LozoFoto: RTRS

Istakao je da smo zato, kao društvo, dužni stalno da ponavljamo koje pouke možemo izvući iz tog našeg biblijskog stradanja.

- Sljedeća karakteristika jeste koja je naročito eksplodirala poslije te kozaračke epopeje, mučeništva, stradanja i borbe naroda Kozare i Potkozarja, njegovo odvođenje u Јasenovac u ljeto 1942. godine, jeste zločin nad djecom - kaže Lozo.

Istakao je da su zločini nad djecom tada "eksplodirali" i oni su već činjeni u samom kompleksu logora Јasenovac, naročito u Staroj Gradišci.

- Tamo imamo dokaze da su djeca ubijana otrovnim gasom, trpana u neke male prostorije gdje su na njima vršeni gasni eksperimenti, odnosno dodalo se kako taj smrtni gas djeluje. A onda dolazi ono što je veoma bolno, što često zaboravljamo, a to je razdvajanje porodica. Djeca su otrgnuta od majki koje su odvozili na izrabljivanje i rad u Njemačku, a djeca su odvođena u specifične logore koji će ostati zapisani u istoriji čovječanstva kao prvi, a nadamo se i posljedni logori samo za srpsku djecu - naveo je Lozo.