latinica  ћирилица
11/05/2024 |  17:13 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Od ilidžanskih boraca učiti kako se brani i čuva Republika Srpska (VIDEO)

U proljeće 1992. godine Ilidža, većinski naseljena srpskim stanovništvom, našla se prva na udaru muslimanskih formacija iz Sarajeva.
Ilidža, parastos poginulim borcima - Foto: RTRS
Ilidža, parastos poginulim borcimaFoto: RTRS

Iznenadni napad 22. aprila, a potom i sinhronizovani iz više pravaca 14. maja odnijeli su ljudske žrtve, ali je Srpska Ilidža odbranjena. Boračka organizacija "Ilidžanski borac" ne zaboravlja ove datume.

U Hramu Svetog Save u Blažuju služen je parastos poginulim borcima, nakon čega je u Istočnom Sarajevu održana svečana akademija.

Ilidžansko selo Vrutci napadnuto je 14. maja u zoru.

Malobrojni mještani, kaže Mihajlo Krajišnik, nisu imali izbora. Branili su i odbranili svoje porodice.

- Živio sam živio u sedmočlanoj porodici, to mi je bila inspiracija. Prvo moj život, pa život porodice, pa život naroda s kojim živim - priča Krajišnik.

 

Pripadnik Јurišnog bataljona Miroslav Lučić rekao je da je proljeće 1992. godine bilo teško za Srbe Ilidže i Srpskog Sarajeva jer je u to vrijeme bilo neophodno stati u odbranu srpskih naselja i porodica.

- To što smo uradili tog proljeća 1992. godine je za divljenje jer smo zauzeli pozicije koje se nisu mijenjale tokom čitavog rata, što znači da nismo imali nikakve agresivne namjere da zauzimamo muslimanska naselja, nego smo stali gdje je srpska međa i zaustavili neprijatelja - rekao je Lučić.

Svakodnevna dejstva, granate, snajpersko djelovanje i 35 ofanziva. Poginula su 1.064 borca, 560 bili pripadnici Ilidžanske brigade. Ginulo se svakodnevno, jer je Srpska Ilidža bila u neprijateljskom okruženju.

 

- Nama je poginuo i načelnik štaba Obrad Popadić, komandant brigade Zoran Borovina, komandir jurišnog bataljona Slobodan Bauba Јanjić. Mi smo jedinstvena brigada gdje nam je sav komandni kadar poginuo i ostavio život - naveo je Goran Šehovac, predsjednik Skupštine "Ilidžanski borac".

Uz borbu za očuvanje Srpske, bolji status boračkih kategorija je obaveza.

- Da na takav način nije bilo organizovane VRS u prvim danima, mi danas ovdje ne bi stajali - poručio je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

- Ilidžanski borac vodi računa i obilježava sve značajnije, obaveza je da vodimo računa o boračkim kategorijama - dodao je Boško Tomić,  izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na svečanoj akademiji povodom Dana odbrane Ilidže uručene su povelje organizacijama i pojedincima koji su dali doprinos u odbrani Ilidže i poratnom radu boračke organizacije.