latinica  ћирилица
11/05/2024 |  17:37 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Festival voćnih rakija i zdrave hrane "Zdravica"

U Prijedoru je otvoren prvi Festival voćnih rakija i zdrave hrane - "Zdravica".
Festival rakije - Foto: RTRS
Festival rakijeFoto: RTRS

Svoje proizvode predstavilo je dvadesetak izlagača iz prijedorske regije, Banjaluke, Srpca, Laktaša, Drvara, Drinića i gosti iz Kragujevca. Uz bogat kulturno-zabavni program, posjetioci su mogli da degustiraju rakije svih voćnih vrsta i uživaju u bogatoj gastro-ponudi.

Od "prvog do posljednjeg plača" uz rakiju se stvarala tradicija koja živi i danas. Tajna dobre rakije leži u poznavanju tehnologije pravljenja, ali i kvalitetu voća.

Važno je pratiti struku ali i, kako kažu izlagači, razmijeniti iskustva na festivalima ove vrste.

Festival voćnih rakija i zdrave hrane organizuje se u saradnji Poljoprivredne grupacije "Una-Sana" i Turstičke organizacije, uz podršku grada Prijedora i Poljoprivredne zadruge "Kooperativa".

Cilj ove manifestacije, koja ima značajan turistički potencijal, je podstaći male proizvođače da nastave s proizvodnjom i istovremeno sačuvaju autentičnost i kvalitet ovog tradicionalog pića, poručeno je iz Gradske uprave.

U sklopu festivala, godišnjicu postojanja obilježila je "Potkozarska kuća", jedinstveno mjesto u gradu na Sani, gdje posjetioci mogu pronaći više od 300 artikala domaće proizvodnje.