latinica  ћирилица
11/05/2024 |  18:17 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici uzburkala odnose u Crnoj Gori (VIDEO)

Rezolucija o Srebrenici bila je jedna od tema i tribine pod nazivom "Srbi i regionalna stabilnost" koja je održana u Podgorici u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.
Podgorica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Podgorica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Poručeno je da je ova rezolucija jedan od posljednjih opasnih pokušaja da se Srbi kao narod razbiju i žigošu kao faktor nestabilnosti. Najava crnogorske Vlade da će podržati njeno usvajanje u Generalnoj skupštini UN poremetila je i odnose u vladajućoj koaliciji, koju čine i srpske partije.

Najava crnogorskog premijera Milojka Spajića da će Vlada Crne Gore podržati rezoluciju o Srebrenici izazvala je novu političku nestabilnost u Crnoj Gori. Najavljeno usvajanje i rezolucije o Јasenovcu u crnogorskom parlamentu je samo bacanje dima, jer se zločin u Srebrenici i genocid u Јasenovcu ne mogu upoređivati, poručio je Milan Knežević, poslanik u Skupštini Crne Gore.

- Spajiću je jasno da će doći do preispšitivanja njegove večine, i da će doći u pitanje opstanak njegove Vlade, jer su zahvaljujuči srpskim glasovima i on i Јakov Milatović postali ono što jesu - rekao je Knežević.

Sve ključne odluke u posljednjih 20 godina, uključujući priznanje samoproglašenog Kosova i ulazak u NATO, pa i ovu o podršci Rezoluciji o Srebrenici, crnogorske vlade su donijele mimo volje srpskog naroda, smatra predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Momčilo Vuksanovioć .

- To je nastavak politike bivšeg režima sa ciljem asimilacije srpskog naroda - naveo je Vuksanović.

Otvorenim pismom crnogorskom premijeru obratio se i predsjednik stranke Ujedinjena Crna Gora Goran Danilović, poručivši da bi Spajiću najavom da će Vlada Crne Gore podržati rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama pozavidio i Milo Đukanović. Spajića je pozvao da se ne trudi u vezi sa rezolucijom o genocidu u Јasenovcu, ističući da sa Јasenovcem nema političke trgovine.

Da je rezolucija o Srebrenici usmjerena protiv srpskog naroda, poručio je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Đosić na tribini koja je održana u Podgorici.

- I te kako je usmjerena protiv srpskog naroda, i tako će biti korištena kao oruđe protiv Republike Srpske u svim budućim političkim obračunima - pojasnio je Ćosić.

Politički analitičar DŽevad Galijašević smatra da Njemačka i Velika Britanija vode zloćudnu politiku prema srpskom narodu, dodajući da od njihovog i uticaja drugih velikih zapadnih sila zavisi stabilnost Balkana.

- Republika Srpska promoviše suštinski mir, i rukovodstvo Republike Srpske stalno čini napore da pokaže Bošnjacima da ne smiju igrati ovuakvu igru - naveo je Galijašević.

Srpski narod kao najveći narod na Balkanu definitivno je ključni faktor stabilnosti regiona, poručeno sa tribine iz Podgorice. Gdje god da žive pripadnici srpskog naroda , vežu ga neraskidive veze, koliko god da se trude da ga potisnu, razbiju i žigošu.