latinica  ћирилица
11/05/2024 |  18:36 ⇒ 12/05/2024 | 10:15 | Autor: RTRS

Burno uoči finala Pjesme Evrovizije

Diskvalifikacija predstavnika Holandije Јosta Klajna nekoliko sati prije početka finala Pjesme Evrovizije dodatno je uzburkala već komplikovanu situaciju u Malmeu.
Evrovizija (foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT) -
Evrovizija (foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT)

U finalu će nastupiti 25 zemalja, ali redni brojevi takmičara ostaju nepromijenjeni.

Problemi i na popodnevnoj generalnoj probi - Irska se uopšte nije pojavila, a predstavnici Grčke i Švajcarske nisu prisustvovali probi parade zastava.

Holandski javni servis AVROTROS objavio je šire saopštenje povodom diskvalifikacije njegovog predstavnika na Pjesmi Evrovizije Јosta Klajna.

- Incident se dogodio nakon nastupa u četvrtak. Uprkos jasnim i ranijim dogovorima, Јost je sniman odmah nakon silaska sa scene i morao je da se uputi u grin rum. U tom trenutku, Јost je više puta ponovio kako ne želi da bude sniman. To nije bilo uvaženo, što je dovelo do Јostove prijeteće gestikulacije prema kameri. Јost nije dodirnuo snimateljku. Incident je prijavljen, nakon čega je uslijedila istraga EBU-a i policije - navodi se u saopštenju.

Dodaju kako su se i juče i danas konsultovali sa EBU-om i ponudili više rješenja.

- Uprkos tome, EBU je ipak odlučio da diskvalifikuje Јosta Klajna. AVROTROS ocjenjuje da je kaznu oštrom i nesrazmjernom. Zalažemo se da dobre manire, i nemojte misliti da oko toga postoji nesporazum, ali, s naše tačke gledišta, naredba o isključivanju nije srazmerna incidentu koji se dogodio - ističu iz AVROTROS-a.

- Veoma smo razočarani i uznemireni zbog miliona obožavalaca koji su bili uzbuđeni zbog večerašnjeg programa. Ono što je Јost donio Holandiji i Evropi nije trebalo da se završi ovako - zaključuje se u saopštenju holandskog javnog servisa.

Novi protest protiv učešća Izraela u centru Malmea

Desetine propalestinskih demonstranata okupilo se u centru Malmea kako bi protestovali protiv učešća Izraela na Pjesmi Evrovizije uoči finala.

Demonstranti koji su mahali palestinskim zastavama i uzvikivali "Bojkotujte Izrael", okupili su se na Stortorgetu u Malmeu, koji se nalazi na oko sedam kilometara od Malme arene u kojoj se održava finale Pjesme Evrovizije.

Tokom cijele nedjelje je pojačano prisustvo policije u gradu na jugu Švedske.

Prema propozicijama takmičenja, u finale su se automatski plasirali članovi tzv. Velike petorke - Njemačka, Španija, Italija, Velika Britanija i Francuska, a sa njima i prošlogodišnji pobjednik Švedska.

Osim njih, u finalu ćemo gledati i slušati predstavnike Ukrajine, Luksemburga, Izraela, Litvanije, Estonije, Irske, Letonije, Grčke, Norveške, Srbije, Finske, Portugala, Јermenije, Kipra, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Gruzije i Austrije.

Od prošle godine u polufinalnim večerima glasa isključivo publika, a gledaoci iz država koje se ne takmiče moći će takođe da glasaju i to putem evrovizijske aplikacije.