latinica  ћирилица
11/05/2024 |  19:35 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Medicinske sestre i tehničari - neumorne ruke zdravstva (VIDEO)

Medicinske sestre i tehničari stub su svakog zdravstvenog sistema, poručeno je sa dvodnevne konferencije, koja se povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara održava u Neumu.
Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, konferencija - Foto: RTRS
Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, konferencijaFoto: RTRS

Konfrenciji je prisustvovalo više od 200 medicinskih sestara i tehničara iz cijele BiH.

Ranko Palačković, zaposlen na UKC Republike Srpske, skoro 40 godina ponosno nosi bijelu uniformu. Kaže da su mu ljubav prema poslu i humanost glavni pokretači.

- Јa iskreno volim ovaj posao i kada bi se ponovo rodio i birao poziv ponovo bi izabrao poziv medicinskog tehničara. To je nešto što me ispunjava i želim da pomažem ljudima - rekao je Ranko Plačković, glavni tehničar Urgentnog centra UKC.

Isti motivi pokreću i 25-godišnjeg Leona Petilja, koji je već šest godina dio tima Urgentnog centra UKC. Istakao je da voli svoj posao i da ga ispunjava zadovoljstvom. 

Na UKC Srpske je zaposleno oko 1.700 medicinskih sestara i tehničara. Glavni im je cilj, kako ističu, da pruže što bolje usluge pacijentima.

- Moj posao je da kordinišem rad 34 glavne medicinske sestre. Zajedno dogovaramo aktivnosti, provodimo zdravstvenu njegu za naše pacijente i trudimo se da bude što bolja i kvalitetnija - rekla Slađana Vranješ, pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu u UKC Srpske.

Nevesinjska bolnica sinonim je za ljubaznost i profesionalnost. Najljepše vijesti dolaze iz porodilišta u kome je iz godine u godinu sve više poroda.

- Posao babice je jedan od najljepših, jer mi prisustvujemo rađanju novog života. Ali, naš posao je i veoma odgovoran jer tokom porođaja u našim rukama su životi majke i bebe - rekla je Žana Tomović, glavna medicinska sestra odjeljnja ginekologije i akušerstva u Bolnici Nevesinje.

Resorni ministar Alen Šeranić kaže da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nastaviti da pruža podršku aktivnostima medicinskih sestra i tehničara kako bi se njihova profesija osnažila.

- Ono što smo prepoznali je da pored formalnih vještina ima potrebe i za neformalnim, a prije svega, mislim na način komunikacije koji je važan segment u zdravstvenoj struci - rekao je ministar Alen Šeranić.

Posljednjih godina grade se nove bolnice, koje se opremaju najsavremenijom opremom. Cilj je da u narednom periodu bude poboljšan standard zdravstvenih radnika, da se obezbijedi kadar i smanji odliv mladih u zdravstu, poručeno je sa konferencije.