latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:31 ⇒ 22:25 | Autor: RTRS

Napad iz Hrvatske na rijeku Unu - građani ogorčeni (VIDEO)

Dok traje proces izgradnje skladišta radio-aktivnog otpada kod Dvora, u neposrednoj blizini Novog Grada, Hrvatska gradi mini hidroelektrane na vrelu Une u Donjoj Suvaji.
Rijeka Una - Foto: RTRS
Rijeka UnaFoto: RTRS

Dio mještana ovog većinski srpskog sela ostao je bez vode. Iz Republike Srpske najavljuju da će o svemu obavijestiti međunarodne institucije nadležne za prekogranično zagađenje, jer Una u BiH ulazi dvadesetak kilometara nizvodno.

Gradilište samo 150 metara nizvodno od izvora jedne od najljepših evropskih rijeka. Područje vrela Une u Donjoj Suvaji kod Gračaca uništava gradnja hidroelektrane. I Srbi starosjedioci i Hrvati vlasnici vikendica su protiv. Organizovali su i proteste, ali izgradnju nisu spriječili.

Vodotok je zamućen, a dio naselja ostao je bez vode zbog prekida cijevi.

Investitor je preduzeće Pipra, za koje mještani kažu da mu je poreski broj nepostojeći. Mjesto izgradnje posjetila je inspekcija. Izvještaja još nema.

- Postoji problem oko produžetka građevinske dozvole. Građevinska dozvola nije na vrijeme produžena, kasnila je par dana. Da li to može uzrokovati, prema vašom saznanjima, obustavljanje projekta? Da, naravno, zakonska norma nije ispoštovna - kaže Nebojša Rađenović, zamjenik načelnika Gračaca iz reda srpske nacionalne manjine.

Milorad Dekić iz Donje Suvaje kaže da je firma registrovana na adresi Donja Suvaja 66, na kojoj je kuća Marinka Vekića.

- Njegov sin Aco je doživio blagi šok kad je saznao, zato što niko nije dao dozvolu - kaže Dekić.

Za projekat nije bila potrebna studija uticaja na životnu sredinu, jer je zahtjev za izgradnju podnesen prije 11 godina, kada je u Hrvatskoj na snazi bio manje strog zakon. Vrelo Une je zaštićeni hidrološki spomenik prirode i dio mreže zaštićenih područja Evropske unije.

- Poslije par kilometara riječnog toka nalazi se Nacionionalni park Una u BiH i rijeka je na neki način svojim većim tokom u našoj zemlji, ali devastacije i uticaj na biodiverzitet je nizvodno, tako da će imati posljedice i na našoj teritoriji - navodi Vladimir Topić iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Iako Una u BiH ulazi dvadesetak kilometara od vrela, radovi se izvode bez procjene prekograničnog uticaja. Iz Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske najavljuju da će o tome obavijestiti međunarodne institucije.

- Institucije Republike Hrvatske svojim ponašanjem u slučaju Trgovske gore i sada nečinjenjem, u slučaju devastacije vrela Une, pokazuju da ne poštuju ni međunarodne obaveze koje su potpisivanjem konvencija prihvatili ni standarde koje bi, kao zemlja članica Evropske Unije, morali poštovati - rečeno je iz Ministarstva.

Izvor Une sa 248 metara jedan je od najdubljih u Evropi. Una je jedna od najznačajnijih balkanskih rijeka kada je riječ o hidrološkim i geološkim osobinama i bogatstvu živog svijeta. Mještani žele razvoj turizma, a ne uništenje.