latinica  ћирилица
19/08/2024 |  17:32 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Ukinuta presuda za smrt supružnika Hršum, porodice ogorčena

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je prvostepenu presudu Amiru Kujoviću (40) iz Sarajeva, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli supružnici Danijela (42) i Dario Hršum (50) iz Pala, te teško povrijeđena njegova saputnica Amina Rondić, i postupak vratio na novo suđenje.
Stradanje porodice Hršum - Foto: RTRS
Stradanje porodice HršumFoto: RTRS

Presuda je ukinuta nakon što je sud uvažio žalbu Kujovićeve odbrane.

Ukinutom presudom Kujović je bio osuđen na osam godina zatvora zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja, a izrečena mu je i dvogodišnja mjera zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije.

Dario i Danijela Hršum poginuli su 11. avgusta 2020. godine na magistralnom putu Pale-Ljubogošta kada je na njih velikom brzinom naletio "mercedes", kojim je upravljao Amir Kujović, za kojeg je utvrđeno da nije imao vozačku dozvolu, te da je bio pod dejstvom alkohola.

U optužnici se navodi da Kujović nije prilagodio brzinu karakteristikama i stanju puta, vidljivosti, atmosferskim prilikama i saobraćajnim znakovima.

Porodice Hršum i Dragović preneraženi su sramnom presudom Vrhovnog suda Republike Srpske u čiju je odluku i nepristrasnost do ovog momenta vjerovala.

- Sačekaćemo da vidimo tekst obrazloženja vraćanja presude na ponovno odlučivanje u Okružni sud Istočno Sarajevo, a kada ga dobijemo obratićemo se svim medijima. Takođe ćemo i na sud javnosti ponuditi sve naše dokaze i videozapis ubistva sa nadzorne kamere koji je u posjedu ožalošćenih porodica, pa nek pravi eksperti odrede da li je ubica išao 75 kilometara na čas ili 140-150 kilometara na čas kako su u sudnici govorili neki od svjedoka - rekli su članovi porodica Hršum i Dragović za RTRS.